lördag 29 oktober 2016

Vaniljpäron


I år fick vi inte så mycket päron på två av våra tre päronträd. Sorterna 'Ingeborg' och 'Göteborgs diamant' tjurade och gav bara ett päron vardera. På vårt spaljeträd av sorten 'Esperens Herre' blev det däremot riktigt många och fina frukter, vilket är jättekul eftersom det är den godaste päronsorten vi odlar. De päronen är vi extra rädda om och lagrar dem i kylen för att äta dem färska. 

Spaljeträdet med päronet 'Esperens Herre'
Sorten 'Göteborgs diamant' brukar ge ganska jämna skördar av stora päron som tyvärr har en tendens att ruttna inifrån och dessutom har ganska grynigt fruktkött. Vi tycker inte att de päronen är så goda att äta så jag brukar använda dem till olika konserver istället. De brukar räcka till några burkar marmelad, några burkar vaniljpäron och en exklusiv burk saffranspäron som vi sparar till julafton. 

På grund av årets dåliga skörd blev det inte så många spännande päronburkar att ställa i matkällaren och i frysen. Jag ville ändå koka en sats vaniljpäron, så jag använde köpepäron istället. Det är aldrig fel att ha lite godsaker förberedda ifall det skulle dyka upp oväntade matgäster och jag snabbt vill fixa till en god dessert. De här vaniljsmakande päronen är jättegoda att ha i en fruktsallad eller att servera med en klick glass och en god sås som t.ex. en chokladsås eller kolasås (se recept här och här).

Vaniljpäron
1 kg päron
5 dl vatten
ca 2 ½ dl strösocker
2 - 3 msk saft av pressad citron
1 liten vaniljstång

Gör så här: 
Skär upp vaniljstången på längden och skrap ur fröna. Blanda dem och stången med vattnet, sockret och citronsaften i en gryta. Låt blandningen koka upp. Skala under tiden päronen. Om päronen är jämnstora går det bra att låt dem vara hela men om de är olika stora är det bättre att skära dem i bitar. Lägg päronen i grytan. Låt dem koka tills de är mjuka men inte mosiga. Hur lång tid det tar beror på hur stora och hur hårda päronen är. Känn med en provsticka. Lägg över päronen i en skål eller i platsburkar och häll på så mycket av sockerlagen så det täcker. Ställ kallt.

'Esperens Herre' till vänster och 'Ingeborg'till höger


2 kommentarer:

  1. Bra mix av två bloggar, dom päronen måste testas

    SvaraRadera
  2. Tack för supporten :) det tycker jag verkligen att du ska göra för de är jättegoda :)

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.