onsdag 25 april 2018

Italienska linsbollar


De här linsbollarna var inte bara supergoda utan de hade även väldigt bra konsistens och höll ihop jättebra vid stekning. Originalreceptet kommer ifrån en blogg som heter 'Pasta - based' (se här). Vi käkade de goda bollarna med pasta och en mustig tomatsås (se recept här), men jag kan även tänka mig att de skulle smaka bra tillsammans med någon annan form av pasta och sås. Eller varför inte testa att servera bollarna på klassiskt svenskt vis, med potatis, brunsås och lingonsylt. Mmm... 😋.

Tips! Det går att byta ut de hemkokta linserna mot köpta. Det går åt 250 g kokta linser till receptet nedan (avrunnen vikt gäller). Hoppa då över det första stycket i receptet. 

Italienska linsbollar
blir ca 24 stycken
1 ½ dl torra gröna linser
vatten till blötläggning + kokning
½ grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
200 g hackade champinjoner, färska eller frysta
1 finhackad lök
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
1 tsk torkad mejram
1 tsk torkad basilika
1 krm grovmalen svartpeppar
3/4 - 1 tsk salt
3 msk hackad persilja, färsk eller fryst
1 ägg
1 ½ dl ströbröd
Lite smör eller matolja till stekning

Gör så här: 
Lägg linserna i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en bunke. Häll på kallt vatten så det täcker + lite till. Låt linserna stå i ca 30 minuter. Häll av blötläggningsvattnet och lägg linserna i en kastrull. Häll på ca 3 dl vatten. Smula i buljongtärningen och ha i lagerbladet. Låt det koka upp under lock. Sänk värmen under kastrullen så att det bara småkokar. Låt linserna koka på svag värme tills de mjuknat, vilket, enligt min erfarenhet, kan ta allt ifrån 40 - 80 minuter beroende på linsfabrikat (börja känna på linserna efter den kortare tiden). Häll av linserna och släng bort lagerbladet. Låt sedan linserna kallna. (Det går att koka linserna i förväg och förvara dem i kylen, eller frysen, tills de ska användas).

Jag brukar steka champinjoner på lite olika sätt beroende på om de är färska eller frysta. Färska champinjoner steker jag direkt med löken i oljan i stekpannan i ca 7 - 8 minuter. Frysta champinjoner steker jag utan fett, på ganska hög värme, tills den vätska som svampen ger ifrån sig har dunstat, sedan tillsätter jag oljan och löken och fortsätter att steka i ca 5 minuter. Ha i vitlöken, örterna saltet och pepparn och stek allt i ytterligare någon minut. Rör ner persiljan och låt sedan fräset svalna. 

Mixa ihop fräset med linserna, ägget och ströbrödet till en ganska grov smet (se bild). 


Forma smeten till ca 24 jämnstora bollar med vattensköljda händer. Ställ bollarna kallt i minst 15 min. 


Ta ut bollarna ur kylen. Hetta upp smör eller olja i en stor stekpanna. Ha i bollarna och stek dem i ca 7 - 8 minuter, tills de fått fin färg och är genomvarma. Vänd runt dem då och då under tiden. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.