onsdag 18 april 2018

Gratinerade pastastubbar med spenatfyllning


Här kommer det utlovade receptet på gratinerade pastastubbar som jag gjorde i helgen. Våra matgäster tyckte att de välfyllda stubbarna var supergoda. Denna maträtt är kanske inte den mest fotogenetiska som finns, men huvudsaken är ju att maten smakar bra och det gjorde den verkligen 😋. 

Jag använde hemmagjorda pastaplattor till det här receptet (det gick åt ca 450 g pastadeg). Om du inte vill göra egen pasta så går det säkert bra att använda köpta, färska, lasagneplattor istället. 

Gratinerade pastastubbar med spenatfyllning
5 - 6 portioner
Pastadeg: 
3 ägg 
300 g vetemjöl
ca 2 msk kallt vatten
Fyllning: 
500 g kesella eller kvarg
3 dl riven lagrad ost
ca ½ dl hackade marinerade soltorkade tomater
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk trocomare örtsalt
1 tsk lökpulver
½ tsk vitlökspulver
750 g fryst bladspenat, upptinad och väl avrunnen (tinas i kylen över natten eller i mikron precis innan användning)
Sås:
1 msk olivolja eller 1 msk av oljan som de soltorkade tomaterna legat i
1 gul lök 
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
ca 1 tsk socker
500 g krossade tomater
ca 2 dl vatten
1 tsk trocomare örtsalt 
2 krm grovmalen svartpeppar
1 lagerblad
½ tsk torkad oregano
½ tsk torkad timjan
2 dl crème fraiche  

Gör så här: 
Börja med att göra pastadegen. Arbeta ihop mjölet med äggen och vattnet (lite i taget) till en fast deg. Slå in den i plastfolie och lägg den i kylen i minst 30 minuter. 

Fyllningen: Rör ihop kesellan/ kvargen med den rivna osten, de soltorkade tomaterna, lökpulvret, vitlökspulvret, örtsaltet och svartpepparn i en bunke. Krama ur vätskan ur spenaten. Grovhacka den urkramade spenaten och rör ner den i bunken. Smaka av röran och låt den stå kallt tills det är dags att fylla pastastubbarna.

Såsen: Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Fräs löken på medelvärme i några minuter. Den ska mjukna men inte få färg. Rör om då och då. Tillsätt tomatpurén och vitlöken och låt allt steka några minuter under omröring. Häll i tomaterna och tillsätt socker, örtsalt, svartpeppar, lagerblad, timjan och oregano. Låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen och låt såsen småputtra under lock i ca 40 minuter. Rör om då och då så det inte bränner fast i botten. Ta ur lagerbladet. Rör ner crème fraichen. Smaka av.

Värm ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Häll lite mindre än hälften av såsen i botten av formen. Kavla ut degen med kavel eller i en pastamaskin (jag körde min deg i pastamaskinen till tjocklek 5). Om du kavlar för hand så kavla ut degen tunt till en stor rektangel, ca 2 mm tjock, och skär den sedan i ca 10 cm breda remsor. Strö lite mannagryn på bänken och lägg ut pastaremsorna på dem. 

Fördela fyllningen på degremsorna (jag bredde på ett ganska tjockt lager fyllning på varje). Rulla ihop remsorna på längden och skär dem sedan i 5 - 6 cm långa bitar. Ställ dem på högkant i formen (se bild nedan). 



Häll på resterande sås. Det blir mycket sås men den kommer att sugas in i pastan så småningom (jag gillar inte torra gratänger så jag har därför alltid på mycket sås). Grädda i mitten av ugnen i ca 35 - 40 minuter. Täck formen med en plåt om ytan får för mycket färg. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå i ca 7 - 8 minuter innan servering så att gratängen hinner sätta sig lite.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.