onsdag 14 februari 2018

Ett mumsigt bröd med soltorkade tomater


Gårdagens fettisdag, med tillhörande semmelfrossande, gick oss faktiskt helt obemärkt förbi. Inte så konstigt kanske med tanke på att varken jag eller maken äter semlor. Vi har i all fall lite bättre koll på att det är alla hjärtans dag idag. I kväll tänkte jag bjuda min älskade make på en god middag, bestående av någon form av soppa samt detta välsmakande bröd, som dagen till ära är bakat i en hjärtformNu gäller det bara att hitta (på) en (rosaröd) soppa som passar till det mumsiga brödet. Ha en riktigt bra alla 💝- ans dag. 

Tips! Torrjästen i receptet går att ersätta med 50 g färsk jäst men värm då vattnet till endast 37 C. 

Bröd med soltorkade tomater
1 pkt torrjäst à ca 12 g
ca 12 - 14 dl vetemjöl
5 dl ljummet vatten, 40 C varmt
1 tsk salt
1 dl finhackade marinerade soltorkade tomater i olja
2 msk av oljan som tomaterna ligger i
Övrigt
några msk olivolja
lite torkad rosmarin och ev. lite flingsalt

Gör så här: 
Blanda torrjästen med 5 dl av mjölet i en degbunke. Låt det stå i ca 10 minuter. Tillsätt vattnet, saltet, tomaterna och tomatoljan. Arbeta in resten av mjölet, lite i taget, tills du får en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur i ca 45 - 50 minuter. 

Klä en plåt med bakplåtspapper eller olja in två formar som rymmer ca 1 liter styck. Ha upp degen på en lätt mjölad arbetsyta och dela den i två lika stora delar (mina vägde 600 g per styck). Forma två, ca 2 - 3 cm tjocka, runda bröd på plåten eller tryck ut degen i formarna. Täck dem med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 225 C. 


Häll ca 1 msk olivolja på varje bröd och stryk sedan försiktigt ut den med handflatan över hela ytan. Gör hål på ovansidan av bröden med hjälp av dina fingrar (tryck ner dem runt om i degen). Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 15 - 20 minuter (de ska vara 98 C inuti). Ta ut dem och låt dem svalan på galler under duk. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.