fredag 15 december 2017

Urgoda bönburgare med quinoa


Äntligen fredag! 😃. Den här veckan har känts ovanligt seg, trots julbak och annat stök, så det är skönt att det snart är helg. Om du funderar på vad du ska käka i kväll så rekommenderar jag dessa bönburgarna med quinoa, för de var verkligen supersmarriga och hamnar utan tvekan bland topp tre av de godaste vegetariska burgarna som vi hittills har ätit (fler burgare hittar du under etiketten biffar och liknande). Vi serverade de saftiga burgarna i hembakade hamburgerbröd (se här) med het coleslaw (se här), skivad tomat, smörgåsgurka och ketchup. Så gott! 😋

Jag är lite osäker på vart jag har fått tag i receptet, men jag tror att det kommer ifrån 'Genius Kitchen' (se här).

Bönburgare med quinoa
blir 5 stora eller 6 lite mindre burgare
½ dl quinoa
vatten till kokning
ca 200 - 250 g kokta svarta bönor (se här) alternativt 1 tetra eller 1 normalstor plåtburk med konserverade bönor
3/4 dl finhackad paprika (ca ½ liten paprika)
2 msk riven gul lök (ca ½ liten lök)
1 pressad vitlöksklyfta
1 ägg
ca 1 dl ströbröd
½ tsk salt
1 tsk spiskummin
1 krm grovmalen svartpeppar
ev. lite ost till topping
1½ - 2 msk rapsolja till stekning

Gör så här: 
Lägg quinoan i en trådsil och häll på kokande vatten. Skölj sedan quinoan under rinnande kallt vatten en stund. (Detta görs för att de bitterämnen, så kallade saponiner, som finns i fröet ska försvinna). Låt den rinna av. Blanda quinoan med ca 1 ½ dl kallt vatten i en kastrull och låt det koka på svag värme i 15 - 20 minuter. Ta av kastrullen från värmen och låt quinoan svalna. 

(Häll av konserverade bönor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de används). Lägg bönorna i en bunke och mosa dem, lite grovt, med en gaffel. Tillsätt quinoan, ägget, ströbrödet, paprikan, löken, vitlöken, saltet och kryddorna. Blanda allt till en fast smet. Dela upp den i 5 - 6 lika stora delar. Blöt händerna och forma dem till runda, fina burgare (se bild) och lägg dem på ett fat. Ställ dem kallt i ca 15 minuter. 


Hetta upp hälften av oljan i en stor stekpanna och stek hälften av burgarna i taget på ganska hög värme i några minuter per sida. Ha ev. på ost och låt den smälta. Håll de färdigstekta burgarna varma under tiden du steker de resterande på samma sätt. Ät så många burgare som går åt direkt och frys in dem som inte går åt. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.