måndag 30 oktober 2017

Quinoabiffar med majs, spenat och fetaost


Som ni vet vid det här laget så tycker jag att det är spännande att testa nya recept och använda råvaror som jag kanske inte har provat förut, eller som jag av en eller annan anledning är lite negativt inställt till. I ett tidigare inlägg så har jag berättat om att jag har haft lite svårt för quinoa. Nu verkar det dock som att jag har lärt mig att komma överens med quinoasmaken, för de här biffarna var riktigt smaskiga. Förutom quinoa innehåller de också godsaker som majs, spenat och fetaost. Jag kommer tyvärr inte ihåg vart jag hittade originalreceptet, men jag tror att det var på food.com. Vi käkade biffarna med ugnsstekt potatis och en kall sås smaksatt med ajvar och dill (se här). Det var mycket gott.

Även om jag har börjat tycka att quinoa smakar helt okej, och kan tänka mig att testa fler recept innehållande det lilla hälsosamma fröet, så kommer jag nog aldrig att bli någon större quinoakonsument. Det gnager nämligen lite på samvetet att använda quiona eftersom det, trots att det oftast odlats ekologiskt, ändå inte är ett särskilt klimatsmart livsmedel då det fraktas hit ända ifrån Sydamerika. 

Quinoabiffar med majs, spenat och fetaost
ca 12 stora biffar
1, 25 dl quinoa
2, 5 dl vatten (till kokning)
1 stor burk majskorn à ca 340 g (varav majs ca 280 g)
2 ägg
3 - 4 msk majsena majsstärkelse
150 g fetaost eller salladsost
1 tsk lökpulver
0, 5 tsk vitlökspulver
1 krm cayennepeppar
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 2 krm salt
275 g fryst bladspenat
rapsolja till stekning

Gör så här: 
Lägg quinoan i en trådsil och skölj det under rinnande kallt vatten. Jag hällde även på kokande vatten för att få bort så mycket som möjligt av bitterämnena. Lägg quinoan i en kastrull och häll i vattnet. Låt det koka upp. Sänk värmen, lägg på ett lock och låt det koka på svag värme i ca 15 - 20 minuter. Låt quinoan svalna. 

Häll av majsen och ha i den samt quinoan, äggen & majsstärkelsen i matberedaren. Smula ner fetaosten och tillsätt kryddorna och saltet. Mixa allt till en grov smet. Ha upp den i en bunke. Tina bladspenaten och krama ur vätskan. Grovhacka spenaten och ha i den i bunken. Blanda allt ordentligt. Täck bunken med plastfilm och ställ den kallt i ca 30 min. 

Hetta upp olja i en stor stekpanna. Fyll ett decilitermått till ca 3/4 med smeten och klicka ut dem i stekpannan (jag kunde steka 4 biffar i taget i min stekpanna som är 28 cm i diameter). Forma biffar med hjälp av stekspaden. Stek dem några minuter per sida. De är klara när de känns lite stunsiga i mitten. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.