måndag 16 oktober 2017

Morotsgratäng med senap och dragon


Den här krämiga morotsgratängen, smaksatt med senap och dragon, överträffade mina förväntningar med råge. När jag läste receptet på på food.com trodde jag att gratängen skulle smaka ungefär som stuvade morötter, men det gjorde den faktiskt inte. Gratängen var överraskande smakrik, trots att den bara innehåller några få, enkla ingredienser. Vi käkade gratängen med stekta bönbullar, vilket var en mycket lyckad kombination. 

Morotsgratäng med senap och dragon
ca 4 portioner
ca 1 kg morötter
vatten och salt till kokning
ca 2 dl riven lagrad ost 
lite matfett till formen
Sås: 
1 msk smör
1 gul lök
ca ½ dl vatten
6 dl standardmjölk (3 % fett)
ca 3 ½ msk vetemjöl
2 tsk vanlig senap
1 tsk torkad dragon
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett. Skala morötterna och skär dem i skivor. Lägg dem i en gryta och häll på vatten så det täcker. Ha i ca ½ tsk salt. Låt koka i ca 10 - 15 minuter, eller tills de är mjuka med lite motstånd i mitten. Häll av kokvattnet och låt dem rinna av i durkslag. Lägg dem i formen. Ställ undan den och gör såsen. 

Skala löken och dela den mitt itu. Skär den sedan i tunna strimlor. Hetta upp smöret i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Häll på vattnet lite i taget under tiden. Vispa ihop mjölken med mjölet i en bunke. Häll i detta i stekpannan under omrörning. Låt det koka upp under fortsatt omrörning. Sänk sedan värmen under stekpannan och låt såsen småkoka på svag värme i ca 10 - 15 minuter. Rör om i botten då och då så det inte bränner fast. Ha i senap, dragon, salt och svartpeppar. Smaka av. Blanda ner såsen formen. Strö på osten. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.