måndag 2 oktober 2017

Korngrynotto med rödbetor och halloumi


Som jag skrivit om i tidigare inlägg så är risotto en maträtt som jag inte alltid har varit förtjust i. Sedan jag startade bloggen har jag dock gjort några risottovarianter, med korngryn istället för ris, som faktiskt har smakat riktigt bra. Jag har faktiskt till och med börjat tycka att risotto kan vara riktigt gott. Den här knallröda korngrynotton med rödbetor och stekt halloumi var nog den godaste och smakrikaste varianten hittills. Originalreceptet kommer från 'The Telegraph' (telegraph.co.uk)

Korngrynotto med rödbetor och halloumi
ca 4 portioner
500 g färska rödbetor
4 dl strimlad purjolök
1 finhackad vitlöksklyfta
1 msk olivolja
2 dl korngryn
1 dl torrt vitt vin eller matlagningsvin
6 dl vatten
1 buljongtärning
2 msk hackad dill, färsk eller fryst
salt och grovmalen svartpeppar efter smak
1 förpackning halloumiost, à ca 200 g

Gör så här: 
Tvätta rödbetorna och lägg dem i en gryta. Häll på vatten så det täcker. Lägg på ett lock och koka rödbetorna i ca 30 - 40 minuter, eller tills de är mjuka. Gör under tiden risotton. 

Koka upp vattnet och blanda det med buljongtärningen. Vispa tills den har lösts upp helt. Ställ undan buljongen så länge. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i purjolöken och vitlöken och låt det steka på ganska svag värme i ca 5 minuter. Tillsätt korngrynen och låt dem steka med under omrörning i ca 1 minut. Häll i vinet och låt det koka in. Tillsätt buljongen. Låt allt koka upp. Sänk sedan värmen till den lägsta och lägg på ett lock. Låt grytan stå på svag värme i ca 40 - 45 minuter, eller tills grynen är mjuka men inte helt mosiga. Rör om i botten då och då så att det inte bränner fast. 

Häll av rödbetorna. Skala dem och skär dem i små tärningar. Ha i dem i grytan. Rör ner dillen. Smaka av korngynotton med salt och svartpeppar. Stek halloumiosten och servera den till. Ha gärna lite färska grönsaker till också. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.