tisdag 12 september 2017

Krämig curry med aubergine och zucchini


När våra barn var här i helgen så berättade vår äldsta dotter att några av hennes killkompisar har börjat laga vegetarisk mat och att de brukar läsa min blogg 👍. Deras absoluta favoritrecept är, enligt dottern, linssås med ajvar (se här). Det är jätteroligt att höra att grabbarna har upptäckt att vegetarisk matlagning inte behöver vara svår och krånglig. Det är också väldigt kul att få veta att de läser bloggen och att de dessutom vågar provlaga recepten 😃. 

Idag blir det härliga, heta, indiska smaker här på bloggen i form av ett enkelt recept på en supersmarrig krämig curry med aubergine och zucchini. Receptet hittade jag på den mycket trevliga och innehållsrika bloggen 'The Iron You' (se här). Vi käkade den kryddiga grytan med basmatiris och en klick av min godaste äppelchutney (se här). Det var mycket gott! 😋

Krämig curry med zucchini och aubergine
2 medelstora auberginer, à ca 300 g 
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 medelstor zucchini,  à ca 350 - 400 g
1 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
2 tsk curry
2 tsk garam masala (indisk kryddblandning)
2 krm malen spiskummin
2 krm malen koriander
1 krm cayennepeppar
400 ml kokosmjölk (1 normalstor burk)

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och klä två plåtar med bakplåtspapper. Skölj auberginerna och ta bort skaften. Skär auberginerna i centimetertjocka skivor. Lägg dem på plåtarna. Ha på lite salt. Grädda auberginen i övre delen av ugnen i ca 20-25 minuter eller tills den mjuknat och fått lite färg. Ta ut plåtarna och låt auberginen svalna lite. Lossa sedan skivorna, lite försiktigt, från plåten och lägg undan dem så länge.

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj av zucchinin och skär den i tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och zucchinin och låt dem steka på ganska hög värme i ca 10 minuter. Tillsätt vitlöken, tomatpurén och kryddorna och låt allt steka, under omrörning i ytterligare ca 1 - 2 minuter. Skär auberginen i strimlor och ha i dem samt kokosmjölken i stekpannan. Låt det koka i ca 5 - 6 minuter. Smaka av. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.