fredag 21 juli 2017

Vegetariska burgare med linser och kikärtor


De här vegetariska burgarna var grymt goda. Förutom linser och kikärtor innehåller de smarriga burgarna även hackad paprika, oliver, riven morot och lite annat smått och gott. Originalreceptet kommer från vegetariantimes.com (se här). I det receptet ingår det två ägg, men det missade jag att ha i i min variant. Trots avsaknaden av ägg i smeten så var burgarna förvånansvärt lätta att forma och de höll ihop jättebra vid stekningen 👍

Vi käkade burgarna i hembakade hamburgerbröd med sallad, tomater, feferoni, rödlök samt en jättegod dressing smaksatt med ajvar, vitlök och dill. Recept på brödet hittar du genom att skriva in hamburgerbröd i sökrutan i kolumnen till höger. Receptet på den goda dressing hittar du längre ner i detta inlägg. 

Obs! Burgarna ska frysas innan stekning (de ska stekas otinade), så det kan vara smart att göra dem minst dagen innan de ska serveras. 

Tips! Du kan byta ut de hemkokta linserna i receptet mot ca 4 ½ dl köpta konserverade gröna linser. Häll av dem och skölj dem under rinnande kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt innan de används. Om du använder konserverade linser ska du hoppa över det första stycket i receptet. 

Vegetariska burgare med linser och kikärtor
blir 8 stycken
1 ½ dl torra gröna linser
vatten till blötläggning och kokning
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
1 msk olivolja + lite rapsolja till stekning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ normalstor röd paprika
ca 15 - 20 stycken urkärnade svarta oliver (jag tog 15 kalamata)
2 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
2 krm grovmalen svartpeppar
200 g kokta kikärtor (se här) alternativt 1 tetra eller 1 normalstor burk konserverade kikärtor
ca ½ dl hackad persilja 
2 dl finriven morot
½ tsk bakpulver
ca 3/4 tsk salt
ca 2 dl ströbröd

Gör så här: 
Lägg linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en bunke och häll på kallt vatten så det täcker + lite till. Låt dem stå i ca 30 minuter. Häll av vattnet. Lägg linserna i en kastrull. Häll på 5 dl kallt vatten. Smula ner buljongtärningen och ha i lagerbladet. Låt linserna koka upp. Sänk sedan värmen så att det bara småkokar. Låt linserna koka så i ca 30 minuter eller tills de är mjuka. Häll av dem i durkslaget eller i trådsilen och låt dem rinna av ordentligt. Plocka upp lagerbladet och kasta det. Häll linserna i en bunke och ställ undan dem så länge. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Skölj, kärna ur och hacka paprikan. Finhacka oliverna. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. ha i löken och låt den steka på medelvärma i ca 5 minuter. Ha i vitlöken och paprikan. Låt det steka i ytterligare ca 5 minuter. Tillsätt oliverna och kryddorna. Stek allt under omrörning i ca 1 minut. Ta av stekpannan från värmen. 

Blanda kikärtorna och persiljan med linserna i bunken (häll av konserverade kikärtor och skölj dem gärna under rinnande kallt vatten innan de används). Mosa ihop allt med en gaffel. Blanda i grönsaksfräset, de rivna morötterna, bakpulvret, saltet och ströbrödet. Arbeta ihop allt till en ganska grov smet (se bilden nedan). 


Klä en plåt eller bricka, som passar i frysen, med ett bakplåtspapper. Skölj händerna i kallt vatten. Ta upp ca 1 dl smet i taget och forma den till en burgare med hjälp av händerna. Smeten ska räcka till 8 lika stora burgare. Lägg dem på plåten eller brickan. Ställ plåten eller brickan i frysen några timmar tills burgarna har fryst in ordentligt. Ta loss dem från papperet. (De som inte går åt på en gång läggs i en plastpåse och förvaras i frysen till en annan gång).


Hetta upp lite rapsolja eller liknande matolja i en stor stekpanna. Lägg i de frysta burgarna (det ryms 4 burgare i en stekpanna à 28 cm i diameter) och låt dem steka i ca 6 minuter per sida. 


Servera de goda burgarna enligt förslaget ovan eller med dina egna favorittillbehör. 

Dressing med ajvar, vitlök och dill
Blanda 1 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller avrunnen fil (se här) med 1 msk stark ajvar relish, 1 msk hackad dill (färsk eller fryst) och lite drygt ½ krm vitlökspulver. Smaka av med en nypa salt och grovmalen svartpeppar. Låt gärna dressingen stå i kylen en stund innan servering, så att smakerna hinner mogna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.