tisdag 11 juli 2017

Kikärtsgryta med dill och citron


Den här fantastiskt goda kikärtsgrytan, med dill och citron, är otroligt simpel att laga. Den tar faktiskt bara ca 15 minuter att röra ihop. Helt perfekt snabbmat med andra ord. Vi käkade den goda grytan med vanligt kokt ris och färska grönsaker. Det var verkligen supermumsigt! Ännu ett nytt favoritrecept att skriva in i pärmen 👍. 

Tips! Om du inte vill ha ris till grytan så kan jag tänka mig att det funkar lika bra med kokt potatis. Ett annat alternativ är att servera grytan med kokt broccoli och, eller, förvällda morotsstrimlor. Dem gör du så här: skala morötter och skär dem i breda strimlor med en potatisskalare eller i en mandolin. Förvälla strimlorna någon minut i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och servera strimlorna till grytan. 

Kikärtsgryta med dill och citron
ca 4 portioner
½ msk rapsolja eller liknande matolja
2 ½ - 3 dl strimlad purjolök
2 dl vatten
400 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor
ca 1 tsk rivet citronskal
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 dl crème fraiche
2 - 3 msk finklippt dill, färsk eller fryst

Gör så här: 
Hetta upp oljan i en gryta. Ha i purjolöken och låt den steka på svag värme i ca 5 minuter. Tillsätt vattnet, kikärtorna (häll av konserverade kikärtor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts), citronskalet, saltet och svartpepparn. Låt det koka i ca 8 - 10 minuter. Rör ner crème fraichen och låt den bli varm. Tillsätt dillen. Smaka av.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.