tisdag 4 juli 2017

Gratinerade vita bönor med tomatsås och mozzarella


Den här gratängen, bestående av vita bönorna i en mustig tomatsås med smält mozzarella på toppen, var supergod. Jag tycker det är så mumsigt när mozzarellan smälter och blir så där härligt seg 😋. Vi käkade den smarriga gratängen med pasta och färska grönsaker, men det passar säkert minst lika bra att servera den med ris, bröd eller med en fräsch sallad.

Gratinerade vita bönor med tomatsås och mozzarella
400 g kokta vita bönor (se här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora burkar med konserverade, naturella, vita bönor
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 krm grovmalen svartpeppar
1 lagerblad
2 krm torkad timjan 
ca 3/4 - 1 tsk salt
strimlad färsk basilika efter smak 
ca 125 g mozzarella (= 1 mozzarellaboll)
Matfett till att smörja formen med

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C. Smörj en ugnsfast form, som rymmer ca 2 liter, med lite matfett. Lägg i bönorna i formen (häll av konserverade bönor och skölj dem gärna under rinnande vatten innan de används). 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull. Ha i löken och vitlöken och låt dem steka på medelvärme i ca 4 - 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och låt den steka med en stund under omröring. Häll på tomaterna och ha i salt, timjan och svartpeppar. Låt såsen puttra på svag värme i ca 30 - 40 minuter. Rör om då och då. Ha i färsk basilika efter smak. Smaka av såsen.

Blanda försiktigt såsen med bönorna i formen. Häll av lagen från mozzarellaosten. Skär osten i skivor och fördela dem ovanpå bönorna. Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 25 - 30 minuter eller tills osten smält och fått fin färg. Ta ut formen och låt den gärna stå en stund innan servering.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.