onsdag 24 maj 2017

Korngrynsbulle


När jag knådade den här degen kändes den lite annorlunda på grund av att den innehåller kokta korngryn. Jag var lite tveksam till om brödet skulle bli bra men det blev underbart saftigt, mjukt och gott 😋. Det är roligt att använda lite ovanliga ingredienser och testa nya brödrecept, allra helst om resultatet blir lika lyckat som det blev den här gången. Originalreceptet på dessa goda och nyttiga limpor kommer från 'köket.se'. 

Korngrynsbulle
blir 2 runda limpor
2 dl korngryn
3 dl vatten
50 g jäst
3 dl ljummet vatten, 37 C 
½ dl rapsolja eller liknande matolja
½ dl brödsirap (jag tog vanlig ljus sirap)
1 ½ tsk salt
4 dl kornmjöl
ca 8 ½ dl vetemjöl, gärna special

Gör så här: 
Koka korngrynen på svag värme i den första mängden vatten i ca 10 minuter. Rör om då och då. Låt dem svalna till fingervarmt = ca 37 C. 

Vispa ut jästen i det ljumna vattnet i en degbunke. Tillsätt korngrynen, oljan, sirapen, saltet och kornmjölet. Arbeta in vetemjölet tills du får en smidig deg. Täck bunken och låt degen jäsa i ca 40 minuter. 

Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 2 lika stora delar. Forma dem till runda bullar och lägg dem glest på plåten. Skär några grunda snitt i ytan. Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. 

Grädda bröden i den delen av ugnen i ca 35 - 40 minuter eller tills de är 96 - 98 C inuti. Ta ut dem och låt dem kallna på galler under bakduk. Brödet går bra att frysa.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.