onsdag 3 maj 2017

Fougasse


Fougasse är ett jättegott och dekorativt franskt bröd, som jag tycker passar väldigt bra till en soppa, sallad eller på en buffé. Om brödet inte är nybakat så brukar jag värma upp det lite innan serveringen och sedan lägger jag fram det på en träskärbräda och låter var och en bryta en bit. Det brukar bli mycket uppskattat. Jag smaksätter oftast mina fougasse med vitlök, timjan och rosmarin, men du kan naturligtvis välja andra örter om du vill. Receptet kommer från Leila Lindholms bok 'A Piece of cake'. 

Fougasse
2 bröd
25 g jäst
3 dl vatten
1 dl olivolja
1 tsk salt
2 krm vitlökspulver
ca ½ tsk torkad timjan
knappt ½ tsk torkad rosmarin
8 - 10 dl vetemjöl

Gör så här: 
Värm vattnet till 37 C och häll det i en degbunke. Smula ner jästen och rör tills den lösts upp helt. Tillsätt oljan, vitlökspulvret och örterna. Arbeta in mjölet lite i taget tills du får en smidig deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 60 minuter. 

Klä en plåt med bakplåtspapper. Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. dela den i 2 lika stora delar. Tryck eller kavla ut dem till ca 2 cm tjocka droppformade kakor. Lägg dem på plåten. Gör 2 - 3 vertikala snitt i mitten och sedan 3 sneda snitt på varje sida om mitten (se bilden). Dra isär hålen lite så att de inte jäser ihop. Låt bröden jäsa övertäckta i ca 30 min. Värm under tiden upp ugnen till 250 C. Grädd bröden i mitten av ugnen i ca 10 - 15 minuter. Låt dem svalna på galler. Bröden går att frysa. Värm dem gärna en stund innan serveringen. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.