måndag 17 april 2017

Morotssoppa med tomat och örter


Den här smakrika, knalloranga, morotssoppan med tomat och örter åt vi på påskaftonen tillsammans med det fantastiska brytbrödet med spenatdipp som jag lade ut receptet på för någon vecka sedan (se här). Det blev en riktigt succé. Gästerna åt och åt och tyckte att det var supergott. Vår äldsta dotter sa till och med att det var så gott att hon skulle kunna äta det varje dag under resten av sitt liv. Inget dåligt betyg, eller hur? Det är alltid roligt när maten blir uppskattad och gästerna blir mätta och belåtna 😊. 

Morotssoppa med tomat och örter
ca 6 - 8 portioner
ca 1 kg färska morötter alternativt ca 700 g frysta morötter
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
500 g passerade tomater
10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ tsk torkad timjan
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
2 ½ dl grädde
1 dl crème fraiche
2 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ tsk örtsalt eller efter smak

Gör så här: 
Skala morötterna & skär dem i tunna slantar. Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och vitlöken och låt dem steka på medelvärme i ca 5 minuter. Ha i tomaterna, vattnet, buljongtärningarna, örterna och morötterna. Låt soppan koka upp. Sänk sedan värmen så att soppan bara småkokar. Lägg på ett lock och låt soppan puttra tills morötterna är riktigt mjuka (ca 40-45 minuter för färska och 20 minuter för frysta). Mixa soppan slät (jag använde en stavmixer). Tillsätt grädde och créme fraiche. Låt det bli varmt. (Späd soppan med mer vatten om du tycker att den är för tjock). Smaka av med svartpeppar och örtsalt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.