lördag 8 april 2017

Brytbröd med spenatdipp


Det här tjusiga brytbrödet med ett krämigt spenatdipp i mitten var inte bara fint att titta på utan det var också galet gott 😋. Till slut var jag tvungen att ta till min mest militanta självdisciplin för att hindra mig själv från att äta för mycket. 

Idén till denna fantastiska skapelse kommer ifrån en väldigt trevlig amerikansk matblogg som heter Jo cooks (se här). Jag valde ett annat brödrecept än i det ursprungliga receptet, och sen ändrade jag även lite på ingredienserna och tillvägagångssättet när jag gjorde dippet. Jag var tveksam till om det skulle fungera att grädda dippet i mitten av brödet men det gick jättebra, och inget läckte ut. 

Det är alltid lite pirrigt att se om ett recept kommer att funka eller inte, men det blev kanonbra och jag är supernöjd med resultatet. Jag kommer definitivt att baka detta fler gånger. Jag funderar faktiskt på att baka det till påsk och bjuda på det på påskafton när vi ska ha middagsgästerDet kan nog bli riktigt lyckat 😊. 

OBS! Det gick åt 12 frallor à ca 50 g styck till detta recept så det blev lite deg över. Den bakade jag ut till småfrallor som jag sedan gräddade på en vanlig plåt. 

Brytbröd med spenatdipp
Deg:  
25 g jäst
2 ½ dl mjölk
25 g smör eller margarin
½ msk socker
½ tsk salt
ca 7 - 8 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg, till pensling
lite finriven parmesanost och chiliflakes till garnering
ca 1 msk rapsolja till att smörja formen med
Dipp:
500 g fryst bladspenat, ta upp den ur frysen dagen innan den ska användas och låt den tina i kylen eller tina den lite försiktigt i mikron precis innan den ska användas
1 dl crème fraiche (jag tog lätt 15 % fett)
300 g naturell cream cheese (jag tog Philadelphia light 11 % fett)
2 dl riven lagrad ost, t.ex. prästost, västerbotten eller parmesan
1 krm vitlökspulver
1 krm grovmalen svartpeppar
2 - 3 krm salt

Gör så här: 
Smält smöret i en kastrull eller i en skål i mikron. Tillsätt mjölken och värm detta till 37 C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på den ljumma mjölkblandningen. Vispa tills jästen lösts upp helt. Ha i sockret och saltet. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig och klibbfri deg. Ha upp den på en mjölad arbetsyta och knåda den i några minuter. Lägg tillbaka degen i bunken. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 40 minuter. 

Tryck fast ett bakplåtspapper i botten på en stor springform, ca 28 cm i diameter. Smörj insidan av kanterna med rapsolja eller liknande olja. Smörj också utsidan av en skål, à ca 14 - 15 cm i diameter, med lite olja. Ställ den upp och ner i mitten av formen. 

Ha upp degen på en mjölad arbetsyta. Väg upp 12 bitar à ca 50 g styck. Rulla dem till runda frallor. Ställ dem glest runt skålen i formen. Baka ut eventuell överbliven deg på samma sätt men ställ de frallorna på en bakpappersklädd plåt istället. Täck bröden med bakdukar och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C och gör dippet. 


Krama ur vätskan ur spenaten med hjälp av händerna. Grovhacka spenaten och lägg den i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda allt väl. Ställ undan dippet så länge. När frallorna har jäst klart tar du försiktigt bort skålen från mitten av formen. Det kan vara lite svårt för skålen är ju inoljad så den är väldigt hal. Jag tog hjälp av en gaffel som jag pillade under ena kanten på skålen och fick på så sätt grepp om den och kunde lyfta ur den. Lägg försiktigt dippet i mitten av formen. Pensla frallorna med det uppvispade ägget. Strö på lite finriven parmesanost och chiliflakes. (Pensla även frallorna på plåten med uppvispat ägg). 


Grädda formen i mitten av ugnen i ca 25 - 30 minuter (småfrallorna av den överblivna degen gräddas i ca 10 - 15 minuter). Täck formen med en plåt om brödet får för mycket färg innan det hunnit bli klart. Eftersom det kan vara svårt att veta när brödet är färdiggräddat är det bäst att mäta temperaturen. brödet är färdigt när det är 96 - 98 grader inuti. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå i ca 10 minuter innan du öppnar den. Det är viktigt att låta brödet stå kvar på formens botten, för annars går det sönder. Klipp gärna bort det överflödiga bakplåtspapperet runt om. Ställ fram brödet på ett fat på bordet och låt gästerna bryta varsin fralla och sedan bre på rejält med dipp. Mmm... så gott!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.