torsdag 5 januari 2017

En variant av refried beans


Eftersom det tar en stund att koka ihop denna variant av refried beans så brukar jag göra dubbel eller trippel sats av receptet och sedan frysa in den färdiga röran i två till tre plastburkar. När andan faller på är det bara att att upp en burk ur frysen, värma bönröran och använda den som fyllning i t.ex. burritos, tacos, chimichangas, quesadillas eller enchiladas. 

Jag rekommenderar er verkligen att testa denna supergoda bönröra, men om ni vill ha en snabbare variant så skickar jag med ett recept på en turbovariant längre ner i inlägget. Båda recepten är tolkningar av olika recept som jag hittade på food.com och mexicanplease.com

Refried beans
ca 4 - 6 portioner
3 dl torra, okokta pintobönor
kallt vatten till blötläggning
6 dl vatten till kokning
1 grönsaksbuljongtärning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 hackad färsk chili
2 - 3 tsk chilipulver (ta mer om du vill ha det starkare)
1 tsk paprikapulver (ev. rökt om du gillar rökig smak)
½ tsk malen spiskummin
Salt efter tycke och smak

Gör så här: 
Lägg bönorna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg dem sedan i en bunke och täck dem med kallt vatten. Ställ bunken i kylen i ca 10 timmar. 

Häll av bönorna i ett durkslag. Lägg dem i en gryta. Häll på vattnet till kokning. Smula ner buljongtärningen. Skala och hacka löken och vitlöken. Ha i dem i grytan. Lägg på ett lock och låt bönorna koka upp. Rör om i botten. Sänk värmen och låt bönorna småkoka i ca 2 ½ - 3 timmar. Rör om i grytan då och då. Mosa bönorna lite grovt när de börjat mjukna. Tillsätt chilin och kryddorna. Ta av locket de sista 10 - 15 minuterna och låt det koka under omröring tills röran tjocknar. Smaka av med salt (och ev. mer chilipulver). Använd röran direkt eller frys in den till ett senare tillfälle. 

En turbovariant av refried beans
En snabbare variant av refried beans får du genom att steka 1 finhackad gul lök och 1 finhackad vitlöksklyfta på medelvärme i 1 msk olja i ca 5 minuter. Sedan tillsätter du ca 600 - 700 g kokta pintobönor eller blandade bönor, vilket ungefär motsvarar det avrunna innehållet i 3 normalstora burkar med konserverade bönor. Mosa dem lite lätt med en gaffel. Tillsätt ca 2 dl vatten och krydda med samma kryddor som i receptet ovan. Låt röran koka ihop och tjockna. Späd med mer vatten om du tycker att det blir för tjockt. Smaka av med salt efter tycke och smak. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.