söndag 29 januari 2017

Cornflakespanerad quornfilé, cajunkryddad klyftpotatis & kall sås


Helgens middag fick bli dessa underbara cornflakespanerade quornfiléer med härligt kryddig ugnsstekt potatis och en supergod kall sås. Quornfiléerna blev verkligen jättesaftiga och smakrika av att ha marinerats i en blandning av fil och ranchkrydda. Jag har gjort den här maträtten flera gånger tidigare men då har jag använt kycklingfiléer, så det var spännande att se hur det skulle funka att använda quornfiléer istället. Till min stora förtjusning blev det minst lika gott med quorn 😋. Det är alltid roligt att lyckas med att omvandla gamla favoriträtter till goda vegetariska varianter. 

Cornflakespanerad quornfilé
4 - 6 portioner
300 g quornfilé (ca 6 filéer)
2 dl fil eller naturell yoghurt
3 msk ranchkrydda (se längre ner)
5 - 6 dl cornflakes
1 - 1 ½ msk rapsolja
salt efter smak

Gör så här: 
Tina quornfiléerna och lägg dem i en plastpåse. Blanda filen eller yoghurten med ranchkryddan. Häll detta i påsen. Vänd runt filéerna så att allt blandas ordentligt och så att filéerna blir täckta av filen. Lägg påsen i kylen i minst 2 timmar men allra helst över natten. 

Värm upp ugnen till 225 C och klä en plåt med ett bakplåtspapper. Häll oljan på mitten av papperet och sprid ut den i ett område lagom stort för filéerna. Ställ undan plåten så länge.  Krossa flingorna och lägg dem på ett fat. Ta ut quornfiléerna ur kylen. Vänd filéerna i flingorna. Tryck fast flingorna lite lätt. Vänd de panerade filéerna lite hastigt i oljan på plåten och lägg dem sedan glest på den oljade delen av papperet. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 - 25 minuter.  Ha på salt efter smak (kryddan i marinaden innehåller salt så vänta därför gärna med att salta tills du har smakat).

Ranchkrydda
1 ½ msk torkad dill
1 ½ msk lökpulver
1 ½ msk vitlökspulver
1 msk torkad basilika
½ tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 msk paprikapulver

Gör så här: 
Blanda allt i en skål. Häll sedan den färdiga mixen i en burk med tätt lock. Förvara burken torrt och svalt. 

Cajunkryddad klyftpotatis
1 ½ kg potatis av fast sort
1 msk rapsolja
1 msk cajunkrydda (se här)
½ -1 tsk salt, efter smak

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blanda oljan, kryddorna och saltet i en bunke. Skala potatisen eller tvätta skalet noga och skär sedan potatisen i jämnstora klyftor. Lägg dem i bunken och rör om så att alla potatisar blir täckta av kryddoljan. Lägg dem sedan glest på plåten. Grädda högt upp i ugnen i ca 20 -25 minuter. Vänd dem någon gång under tiden. 

Kall sås med cajunkrydda
2 dl crème fraîche, turkisk yoghurt eller avrunnen fil (se här)
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm salt
1 tsk ketchup
1 tsk cajunkrydda (se här)

Gör så här: 
Blanda alla ingredienser i en skål. täck den med lock eller plastfolie och ställ den i kylen i minst 30 minuter innan servering. (Jag brukar göra såsen dagen innan den ska serveras).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.