fredag 2 december 2016

Ugnsbakade chimichangas med sötpotatis & bönor


Chimichangas är tortillabröd som fylls med en smaskig fyllning, viks ihop till små paket och sedan friteras. Denna variant är lite nyttigare än originalet eftersom den ugnsbakas istället för att friteras. Jag fyllde de små tortillapaketen med med ett härligt sötpotatismos och en smarrig, kryddig bönröra. Vi käkade chimichangasen med majskorn, en klick avrunnen fil och texas - cajunsås (se här och här). Det blev verkligen supergott! 😋

Idén till receptet kommer från food.com. 

Ugnsbakade chimichangas med sötpotatis & bönor
6 stora eller 8 mellanstora mjuka tortillabröd
2 - 3 dl riven lagrad ost till fyllning
1 - 2 dl riven ost till gratinering
ev. lite hackad persilja eller färsk koriander till garnering
Sötpotatismos: 
(ca 5 dl färdigt mos)
3 - 4 sötpotatisar, ca 900 g 
½ tsk salt
½ tsk malen spiskummin
½ tsk chilipulver
1 krm grovmalen svartpeppar
Bönröra: 
ca 1 msk olja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g hemkokta bönor, gärna pintobönor (se här)  alternativt  2 tetror eller 2 normalstora burkar med konserverade blandade bönor 
2 - 3 dl vatten
½ tsk malen spiskummin
2 - 3 tsk chilipulver, efter smak
ca ½ tsk salt

Gör så här: 
Sötpotatismoset: Tvätta sötpotatisarna och lägg dem i en gryta. Häll på vatten så det täcker. Koka dem i ca 20 minuter eller tills de är mjuka. Häll av vattnet och låt dem svalna. Skala sötpotatisarna och mosa dem sedan med en potatisstöt eller gaffel. Blanda moset med saltet & kryddorna. Ställ undan. (Moset går att göra i förväg och förvara i kylen).

Bönröran: Skala och finhacka löken och vitlöken. Stek dem på medelvärme i oljan i ca 5 minuter. Tillsätt bönorna (konserverade bönor ska hällas av och gärna sköljas under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Mosa dem lite med en gaffel. Häll på vattnet, lite i taget. Tillsätt saltet och kryddorna. Låt röran koka utan lock i ca 10 minuter, tills den tjocknat. Späd ev. med lite mer av vattnet om det kokar torrt. Smaka av. (Bönröran går att göra i förväg och förvara i kylen eller frysen).

Värm upp ugnen till 200 C. Klä en stor ugnsfast form med bakplåtspapper. Fördela sötpotatismoset och bönröran på tortillabröden. Ha på lite riven ost. 


Vik ihop bröden genom att vika in kanterna mot mitten så det blir som små paket.



Lägg paketen med skarven nedåt i formen. 



Täck formen med aluminiumfolie. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda i ca 20 minuter. Ta ut formen och ta av folien. Strö lite riven ost på varje paket. Höj ugnsvärmen till 225 C. Sätt tillbaka formen i ugnen, men denna gång lite högre upp. Grädda i ca 10 - 15 minuter eller tills osten smält och fått lite färg. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.