lördag 10 december 2016

Smarrig kolasås till glass


Idag är det Nobeldagen och jag gissar att många runt om i stugorna kommer att kika på nobelfesten på TV. Det är kul att Sverige är värdland för ett så välkänt evangemang men hemma hos oss brukar den här dagen gå relativt obemärkt förbi. 

Jag brukar i och för sig försöka att hålla mig lite uppdaterade om vem som får de olika priserna (mest bara för att hänga med i vad som händer i världen), men om jag ska vara helt ärlig så tycker jag nog att det mest intressanta med nobelfesten är att titta på gästernas fina klänningar. 

Trots mitt svala intresse för nobelfesten så vill jag ändå ta tillfället i akt och bjuda på något extra gott att äta. En rejäl skopa glass toppad med en smarrig kolasås passar perfekt att avnjuta som dessert en festlig dag som denna. Om du vill ha en ännu godare och lyxigare dessert kan du servera inlagda vaniljpäron till kolasåsen och glassen. Receptet på päronen hittar du här.

Kolasås
1 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
ca ½ dl ljus sirap
2 msk strösocker

Gör så här: 
Blanda alla ingredienser i en kastrull. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt det småkoka tills såsen tjocknat och blivit gyllenbrun. Rör om då och då, men var försiktig för såsen kan skvätta och bubbla upp ganska häftigt. Häll såsen i en skål och låt den svalna eller kallna helt innan den serveras. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.