lördag 17 december 2016

Saffranspäron och äppelkompott med saffran


Idag blir det saffran för hela slanten här på bloggen. Det har faktiskt blivit lite av en tradition hemma hos oss att ha dessa underbara saffranspäron till dessert på julafton. Jag brukar koka dem när våra egna päron har mognat i början av oktober, men i år fick vi så lite päron av den sort som vi brukar använda så jag köpte lite päron och kokade dem nu istället. 

Jag brukar frysa in de färdigkokta päronen i lite av saffranslagen och sedan ta upp en burk lagom till julafton. De lysande gula päronen smakar helt fantastiskt gott tillsammans med en klick vaniljglass eller vispad grädde som avslutning på jullunchen. Päronen är också fina att lägga i en glasburk och ge bort i julklapp. De håller i upp till en vecka om de förvaras i kylen och i flera månader om de förvaras i frysen. 

Det brukar bli en hel del spad över när päronen är klara. Spadet går att använda som bas i en supersmarrig äppelkompott. Hur du gör den får du veta längre ner i inlägget.

Saffranspäron
ca 2 kg päron
Saffranslag: 
1 L vatten
8 dl strösocker
½ g saffran
2 bitar hel kanelstång
5 hela gröna kardemummakapslar eller 1 krm malen kardemumma
1 krm malen ingefära

Gör så här: 
Blanda alla ingredienser till saffranslagen i en stor gryta. Låt det koka upp. Skala päronen. Kärna ur dem och skär dem i jämnstora klyftor. (Små jämnstora päron kan med fördel kokas hela). Lägg i päronen i grytan och låt dem småkoka tills de mjuknat men inte blivit mosiga. Det kan ta allt från 10 till 20 minuter beroende på päronsort och storlek så känn på dem med en provsticka. 

Lägg päronen i plastburkar och fyll på lag så det täcker. Sätt på locket och låt päronen kallna. Frys in dem. De håller i minst 6 månader i frysen. Om du tänker äta päron inom några dagar efter tillagningen kan du ha upp dem i glasburkar och förvara dem i kylen istället. De håller ca 1 vecka. 

Tips! Lägg päronen i fina glasburkar. Sätt en bit tyg på locket och knyt fast det med ett snöre eller band och häng dit en vacker etikett så har du en kanonfin, hemmagjord julklapp att ge bort. 

Äppelkompott med saffran


Äppelkompotten gör jag genom att låta det överblivna saffransspadet vara kvar i grytan. Sedan lägger jag i skalade, urkärnade äppelklyftor (mängd beror på hur mycket spad det är kvar, jag hade i ca 1 kg) och låter det koka tills äpplena är mjuka. Kompotten får sedan kallna innan jag lägger den i plastlådor som jag fryser in. Kompotten går att äta som den är eller att använda som fyllning i t.ex. pajer, rulltårtor eller tårtor. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.