torsdag 22 december 2016

Griljerad kålrot (kålrotsskinka)


Den här fantastiskt goda griljerade kålroten är vår vegetariska variant av julskinka. Precis som med vanlig julskinka är det kanongott att lägga en skiva griljerad kålrot på en bit knäckebröd eller på en limpmacka och toppa med lite smarrig rödbetssallad. Så gott!

I och med denna kålrotsskinka är vår julmat färdiglagad. Som ni kanske har märkt så är det inte några mängder av maträtter som ingår på vårt lilla julbord, men vi har med de rätter som vi gillar. Alla brukar bli mätta, nöjda och glada och det blir plats över i magen för lite god dessert, julgodis och annat mumsigt utan att någon riskerar att bli illamående eller hamna i matkoma 😉. 

Griljerad kålrot
1 Kg kålrot
ca 1 L vatten
2 buljongtärningar
2 lagerblad
6 - 7 hela kryddpepparkorn
1 skalad och klyftad gul lök
Griljering: 
2 äggulor
3 msk senap
1 msk flytande margarin eller avsvalnat smält smör
ströbröd

Gör så här: 
Sätt ugnen på 275 C. Häll vattnet i en stor gryta. Ha i buljongtärningarna, kryddpepparn, löken och lagerbladen. Låt det koka upp. Skala under tiden kålroten och skär den i ca ½ centimeter tjocka skivor (dela först kålroten på mitten om den är stor). Lägg skivorna i grytan och låt dem koka i ca 8 minuter eller tills de är mjuka med lite spänst i mitten. Häll av dem i ett durkslag. Ta bort pepparkornen, löken och lagerbladen. Lägg kålrotsskivorna rinna av ordentligt och svalna lite. 

Rör ihop äggulorna, senapen och margarinet eller smöret (det går att frysa in äggvitorna). Lägg kålrotsskivorna på en till två plåtar klädda med bakplåtspapper. Pensla eller bred på äggsmeten. 


Strö på lite ströbröd. Sätt in plåten högst upp i ugnen och grädda i några minuter tills skivorna fått fin färg, men håll koll för de bränns lätt! Servera kålroten varm eller kall. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.