söndag 18 december 2016

Bönkorvar och bönbullar är ett måste på julbordet


Fjärde advent och en vecka kvar till jul. Jag har börjat att förbereda julmaten och som de flesta andra brukade vi alltid ha korv och köttbullar på julbordet. Den traditionen har inte upphört bara för att vi inte käkar vanlig korv och köttbullar längre. Nuförtiden käkar vi våra egna vegetariska varianter i form av bönkorv och bönbullar istället. Smaken påminner ganska mycket om vanliga köttbullar och korv, men de har inte riktigt samma konsistens. 

När jag åt kött, kunde jag tycka att vissa 'äkta' korvar och köttbullar innehöll alldeles för mycket små, hårda, otäcka saker som ben, brosk och annan otyg för min smak (jag var en mycket kräsen korv och köttbullsätare när det begav sig 😉). De bekymren slipper jag ju tack och lov nu när jag käkar mina egna delikata, hemmagjorda bönkorvar och bönbullar istället. 

Bönbullar
ca 50 stycken
400 g kokta svarta bönor (se häralternativt 2 tetror eller 2 normalstora burkar med konserverade svarta bönor
1 liten gul lök
1 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
1 tsk kinesisk soja  
1 tsk worchestershiresås (innehåller ansjovis men det finns en vegansk sort)  
2 ägg
2 msk potatismjöl
3 msk vetemjöl
2 dl ströbröd
2 msk grillkrydda (jag använder Santa Maria)
1 krm malen kryddpeppar
Till kokning:  
ca 1 L vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad

Gör så här:
Obs! Om du använder konserverade bönor blir det bäst resultat om du häller av dem i durkslag, spolar dem med kallt och låter dem rinna av ordentligt innan de används.

Mixa alla ingredienserna till en smet i en matberedare eller mixer. Lägg över den i en plastlåda eller bunke med lock och ställ in den i kylen i minst 30 minuter (jag brukar låta den stå över natten). Blöt händerna. Ta upp en liten klutt av smeten i handen och rulla den till en fin rund boll. Lägg den på ett fat. Upprepa detta med resten av smeten. Det blir ca 50 små bönbullar av en sats smet . 

Ta fram ett rent ugnsgaller eller ett brödgaller och lägg det på köksbänken. Häll vattnet till kokningen i en stor stekpanna. Tillsätt lagerbladet och buljongtärningen. Låt detta koka upp. Lägg i några bönbullar i taget och låt dem koka i några minuter, tills de flyter upp. Ta upp dem med en hålslev eller liknande och lägg dem på gallret. Låt dem kallna. 


Bönbullarna kan stekas direkt eller frysas in i plastpåse för att stekas vid ett senare tillfälle. Stek bönbullarna i lite smör eller margarin på medelvärme i några minuter. Frysta bönbullar går att steka otinade.

Bönkorv
ca 16 st
400g kokta vita bönor (se häreller  2 tetra eller 2 normalstora burkar konserverade vita bönor 
1 liten gul lök, skalad och grovt riven
2 ägg
2 dl ströbröd
2 msk potatismjöl
½ dl vetemjöl
1 msk grönsaksfond
1 msk tomatpuré
1 tsk kinesisk soja 
½ tsk salt
1 - 1 ½ msk rökt paprikapulver  
2 tsk vanligt paprikapulver
2 krm grovmalen svartpeppar
1 krm malen vitpeppar eller cayennepeppar
Till kokning:
1 L vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 lagerblad
5 hela kryddpepparkorn

Gör så här:
Obs! Om du använder konserverade bönor ska de hällas av i durkslag, spolas med kallt och rinna av ordentligt innan de används.

Mixa alla ingredienserna till en smet i en matberedare eller mixer. Lägg över den i en plastlåda eller bunke med lock och ställ in den i kylen i minst 30 minuter (jag brukar låta den stå över natten). Väg upp smeten i 16 bitar à ca 50 g styck (det brukar bli lite smet över som räcker till en liten minikorv). Blöt händerna med lite vatten och rulla bitarna till runda bollar och lägg dem på ett fat.


Ta fram en stor stekpanna (min är ca 28 cm i diameter), ett rent ugnsgaller eller brödgaller, en platt hålslev, en skärbräda och lite vetemjölHäll i vattnet i stekpannan och ha i buljongtärningen, lagerbladet och kryddpepparkornen. Låt detta koka upp. 

Mjöla in skärbrädan och händerna. Ta en smetboll och lägg den på skärbrädan. Rulla ut den till en ca 17 - 18 cm lång och jämntjock korv med hjälp av handlovarna, försök att inte trycka med fingrarna för då kan korven få en konstig vågformad kant. 



Lägg i korvarna i det kokande vattnet i stekpannan (jag brukar få plats med 8 korvar i taget i min stekpanna). Låt dem koka tills de flyter upp (det tar några minuter).


Lyft försiktigt upp korvar med hålsleven. Lägg dem på gallret och låt dem kallna. Upprepa proceduren tills alla de 16 korvarna är färdiga.


Bönkorvarna är nu klara att användas. Stek dem direkt, på medelvärme i en klick smör, eller förpacka dem ostekta i en plastlåda med lock och lägg bakplåtspapper mellan korvlagren så att de går lätt att ta isär. Frys sedan in dem. Bönkorvarna går att steka otinade. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.