torsdag 3 november 2016

Indisk rotfruktsgryta


Nu på morgonen har jag varit ute och kupat rosor i trädgården. Det är skönt att ha det gjort innan helgen eftersom väderprognosen visar på snö. Usch! Den enda fördel med snö är att det blir en aning ljusare ute och att den isolerar lite. Jag tycker det är urtråkigt med mörker och kyla, så därför försöker jag drömma mig bort från eländet genom att äta mat från varmare länder. Denna gång tar maten (och fantasin) oss med österut, närmare bestämt till Indien. Den här färgglada, indiska rotfruktsgryta var jättegod. Jag gillar den här typen av maträtter där man förvandlar billiga svenska rotfrukter till något fantastiskt smakrikt och exotiskt. Vi serverade grytan med chapatibröd, två sorters chutney (se recept här, här och härsamt en kall sås med mynta och rödlök (se nedan)Originalreceptet på den goda grytan kommer från 'Bonniers vegetariska kokbok'. 

Indisk rotfruktsgryta
4 - 5 portioner
1 msk rapsolja eller liknande olja
1 gul lök
1 - 2 vitlöksklyftor
350 g skalad och tärnad kålrot
300 g skalad och tärnad morot
150 g skalad och tärnad palsternacka
1 färsk chilifrukt, gärna en lite hetare sort
2 tsk riven färsk ingefära
2 tsk curry
1 tsk malen spiskummin
1 tsk malen koriander
500 g krossade tomater
2 - 2½ dl vatten
1 tsk socker
1 tsk salt
200 g kokta vita bönor
200 g fryst bladspenat

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och vitlöken och låt det steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt rotfrukterna, chilin, ingefäran och kryddorna. Låt allt steka i ytterligare ca 5 minuter. Häll i tomaterna och den mindre mängden vatten. Rör ner sockret och saltet. Låt det koka upp. Sänk sedan värmen och låt det småkoka på svag värme i ca 30 - 40 minuter eller tills rotfrukterna är så mjuka som du vill ha dem. Späd eventuellt med lite mer vatten om du tycker att det behövs. Tillsätt bönorna och spenaten. Låt dem koka med i ca 5 minuter. Smaka av med salt och kryddor. 

Kall sås med mynta och rödlök
Blanda 2 dl turkisk yoghurt eller avrunnen fil (se här) med 1 krm vitvinsvinäger, 1 krm salt, ½ krm grovmalen svartpeppar, ½ - 1 tsk torkad mynta och ca 1 msk finhackad rödlök. Smaka av såsen och ställ den kallt i minst 30 minuter innan servering. 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.