söndag 9 oktober 2016

Potatisgratäng med champinjoner, timjan och rökt ost


Den här krämiga potatisgratängen med champinjoner och rökt ost blev verkligen jättegod. De stekta champinjonerna gav mycket smak och de passade väldigt bra tillsammans med den rökta osten. Vi käkade gratängen som huvudrätt, men den passar lika bra att servera som tillbehör till t.ex. bönbiffar eller marinerad quornfilé (se recept här och här).

Potatisgratäng med champinjoner och rökt ost
ca 1 kg skalad potatis av fast sort 
5 dl matlagningsgrädde 
ca 1 dl standardmjölk 
3 dl riven rökt ost (kan ersättas med 3 dl riven ost + ca ½ tsk rökt paprikapulver)
1 tsk + ½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
ca ½ krm malen vitpeppar
1 tsk torkad timjan
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
ca 300 g skivade champinjoner, färska eller frysta
ca ½ msk smör eller margarin

Gör så här: 
Blanda grädden, mjölken, svartpepparn och 1 tsk av saltet i en gryta. Skär potatisen i tärningar och ha i dem i grytan. Skala vitlöksklyftan och pressa ner den i grytan. Låt detta sakta koka upp. Rör om då och då. Sänk värmen och låt det puttra i ca 30 minuter eller tills potatisen är nästan helt mjuk men absolut inte mosig. Ta av grytan från värmen och rör ner osten. Smaka av. Stek under tiden löken och svampen. 

Skala och finhacka löken. Stek den och svampen i en stekpanna utan fett tills vätskan, som svampen ger ifrån sig, dunstat. Tillsätt ½ msk smör, ½ tsk av saltet, timjan och malen vitpeppar. Låt det steka ytterligare någon minut. Smaka av. 

Värm ugnen till 225 C. Smörj en ugnsfast form med lite smör eller margarin. Häll hälften av potatisblandningen i formen. Ha på svampfräset. Häll på resten av potatisblandningen. Grädda i den övre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Låt gärna gratängen stå en stund innan den serveras.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.