tisdag 18 oktober 2016

Grönsakswok


Grönsakswok är utmärkt och billig kylskåpsrensarmat, som dessutom går väldigt snabbt är röra ihop. Denna gång var det lök, vitkål, zucchini, morötter och paprika som åkte ner i stekpannan. Med en smakrik woksås som kronan på verket blev det en alldeles delikat middagsrätt. Vi serverade woken med jasminris och sweet chilisås. Superenkelt och supergott!

Grönsakswok
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
200 - 250 g vitkål
1 normalstor zucchini à ca 350 - 400 g
2 normalstora morötter
1 röd paprika
1 msk rapsolja eller liknande olja
Woksås: 
1, 25 dl vatten
1 msk fisksås (kan bytas mot grönsaksfond eller ca 1/2 tsk salt)
4 msk hoisinsås
2 msk ketjap manis
1 tsk srirachasås (eventuellt mer om du gillar riktigt stark mat)
1 msk mörk majsenaredning

Gör så här: 
Skala löken och vitlöken. Grovhacka löken och finhacka vitlöken. Skölj och strimla vitkålen. Skölj zucchinin och dela den på mitten på längden. dela den en gång till på längden och skär den i skivor. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Skölj paprikan och skär den i bitar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller wokpanna. Ha i grönsakerna och stek dem på hög värme i ca 6 - 7 minuter, eller tills grönsakerna fått lite färg. Vispa under tiden ihop alla ingredienser till woksåsen. Häll den i stekpannan och låt det koka i ca 2 minuter. Smaka av. 

Tips! Om du vill ha en lite matigare wok kan du tillsätta 200-250 g kokta kikärtor (avrunnen vikt). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.