onsdag 5 oktober 2016

Cajunkryddad böngryta med hash browns


När vår äldsta dotter var liten så skickades det runt så kallade kompisböcker bland hennes vänner och klasskamrater. I dem skulle man bland annat ange sin favoritmaträtt. Vår dotter brukade alltid ange den här cajunkryddade böngrytan som sin favoritmat. Flera av de andra barnen sa då att det minsann inte fanns något som hette böngryta och att hon bara hittade på, vilket naturligtvis gjorde vår dotter både arg och ledsen. 

Vi förklarade för henne att deras reaktion beror på att det finns många vuxna som inte vet, och heller inte vill veta, något om annorlunda mat och att de därför inte heller lär sina barn att det finns massor med god och spännande mat att upptäcka. Vi förklarade också att en del människor är rädda för det som är nytt och annorlunda och att de därför ofta har en negativ inställning till allt som de själva inte har testat eller vet något om. Efter det samtalet så tyckte dottern till och med lite synd om sina stackars oupplysta klasskamrater som gick miste om något så mumsigt som denna böngryta bara för att de aldrig ens hade fått veta att den fanns. 

Som tur är så ser samhället lite annorlunda ut idag och de allra flesta, gammal som ung, vet att det går alldeles utmärkt att använda bönor i maten. Vår äldsta dotter (och övriga i familjen) älskar fortfarande denna kontroversiella, cajunkryddade böngryta. I år önskade hon sig den till och med som födelsedagsmat. Vi käkade den underbara grytan som vi brukar göra med en klick avrunnen fil, lite kokta majskolvsbitar och en variant av hash browns. Mycket gott! 

Cajunkryddad böngryta (som faktiskt finns på riktigt)
4 - 6 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca ½ msk rapsolja
1½ - 2 dl hackad grön paprika (jag tog sivripaprika, som är lite starkare än vanlig paprika)
1 ½ msk cajunkrydda (se recept här)
½ tsk Coleman´s senapspulver 
1 tsk Louisiana hot sauce
250 g krossade tomater
1 dl vanlig chilisås (jag använder Felix)
200 - 250 g hemkokta svarta bönor (se här) alternativt 1 avrunnen tetra eller 1 avrunnen normalstor burk konserverade svarta bönor. 
1 normalstor burk, à ca 420 g, vita bönor i tomatsås
Ca ½ tsk salt, eller efter smak

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och vitlöken och stek dem på medelvärme i ca 5 min. Tillsätt cajunkrydda, senapspulver, hot sauce, krossade tomater och chilisås. Låt detta koka upp. Rör ner de svarta bönorna. Låt allt koka på svag värme i ca 20 minuter. Rör om då och då. Tillsätt vita bönorna i tomatsås och låt allt koka i ytterligare 5 minuter. Smaka av grytan med salt. 

En variant av hash browns
4 - 6 portioner
1 ½ kg potatis
1 gul lök
1 - 1 ½ tsk salt
Rapsolja eller liknande olja till stekning

Gör så här: 
Sätt ugnen på 225 C. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Skala potatisen och löken. Grovriv ca 1/5 av potatisen och löken. Krama ur så mycket av vätskan som möjligt. Blanda det rivna med lite av saltet i en bunke. Hetta upp oljan och ha i små klickar av potatismixen. Det brukar få plats ca 4 klickar potatismix i en stekpanna som mäter ca 28 cm i diametern. Låt dem steka på ganska hög värme i 2 - 3 minuter per sida. Lägg över dem på plåtarna. Upprepa hela proceduren med att riva, krama ur och steka tills all potatis och lök är slut. Sätt sedan in plåtarna i ugnen och grädda dem i ca 15 minuter eller tills kanterna är frasiga och potatisen är färdiggräddad. Servera dem direkt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.