torsdag 22 september 2016

Underbart god chilensk pumpagratäng


Den här chilenska pumpagratängen var underbart god för att inte säga supersmarrig. Hur autentiskt chilenskt den smakar har jag inte en susning om men god var den i alla fall. Vi åt gratängen med kryddburkens smaskiga texas- cajunsås, lite isbergssallad och tomater, vilket blev en väldigt lyckad kombination. För några veckor sedan trodde jag aldrig att jag skulle kunna förmå mig själv att börja gilla pumpa men nu har jag blivit överbevisad. Jag rekommenderar er verkligen att skynda er ut att handla pumpa så att ni snarast kan testa denna färggranna, smakrika, underbart goda skapelse. 

Originalreceptet på pumpagratängen finns på den innehållsrika sidan food.com och receptet på den goda såsen hittar du antingen här eller här

Chilensk pumpagratäng
1 stor butternutpumpa à ca 1 kg
½ + ½ msk olivolja
1 finhackad gul lök

1 finhackad vitlöksklyfta
1 hackad röd paprika
1 hackad grön paprika
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
4 ägg
3 - 4 dl riven lagrad ost
1 stor burk à ca 340 g konserverade majskorn
Lite matfett till att smörja formen med

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 225 C. Klä en plåt med bakplåtspapper och häll ½ msk av oljan på mitten. Bred ut det lite grann. Dela pumpan mitt itu på längden. Lägg de två halvorna med snittytan ner på oljan. Grädda i mitten av ugnen i ca 45 - 50 minuter eller tills pumpan är mjuk. Ta ut den ur ugnen och låt den svalna. 

Stek under tiden löken och vitlöken i resten av olja i en stekpanna. Låt dem steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt paprikorna och låt det steka i ytterligare ca 5 - 10 minuter. Ha på alla kryddorna och saltet. Låt fräset svalna lite och lägg sedan över det i en bunke. Gröp ur pumpaköttet ur skalet. Mosa det i matberedaren, med en potatisstöt eller med en gaffel. Blanda sedan ner det i bunken. Knäck i äggen och rör ner osten. Häll av majsen och ha i den också. Blanda allt ordentligt. 

Sätt ugnen på 200 C. Häll smeten i en smord ugnsfast form, ca 20 x 30 cm. Jämna till ytan. Täck formen med en bit aluminiumfolie. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Ta av folien och grädda gratängen i ytterligare ca 20 - 25 minuter eller tills smeten har stelnat i mitten. Ta ut formen ur ugnen och låt den stå en stund innan servering. Servera med salsa eller med den goda texas - cajunsåsen, lite sallad, tomater och eventuellt nachos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.