tisdag 27 september 2016

Afrikansk vitkålsgryta och berberekryddade kikärtsbiffar


När jag planerar vad vi ska äta och skriver veckomatsedel försöker jag se till att maten blir så varierad som möjligt. Nu har jag fått en briljant idé om att ta variationsrikedomen ett steg längre, genom att varje vecka planera in minst två maträtter som vi aldrig har ätit förut. Det ska bli jättespännande och utmanande att försöka leva upp till den målsättningen. Den här kanongoda, afrikanskinspirerade, krämiga vitkålsgrytan är en av dessa nya maträtter. Jag serverade grytan med de smarriga berberekryddade kikärtsbiffarna (som ni får recept på nedan) lite luftigt basmatiris och en klick kryddig äppelchutney (se här). 

Afrikansk vitkålsgryta med kokosmjölk
1 msk rapsolja
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
500 g vitkål
2 morötter
1/2 - 1 tsk gurkmeja
2 - 3 tsk afrikansk krydda (se här)
3/4 - 1 tsk salt
1 burk, 400 ml, kokosmjölk
2 - 3 msk tahina (en smet gjord på sesamfrön som ofta återfinns bland orientaliska varor i matbutiken, kan ersättas med osötat, slätt jordnötssmör)

Gör så här:
Skala och strimla löken. Skala och finhacka vitlöken. Skär kålen i tunna strimlor. Skala morötterna och skär dem i tunna slantar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken, vitlöken, kålen och morötterna. Låt dem steka på medelvärme i ca 10 minuter. Rör om då och då. Tillsätt kryddorna och saltet och låt det steka i ytterligare ca 2 minuter. Häll i kokosmjölken. Lägg på ett lock och låt det koka på svag värme i ca 10 - 15 minuter eller tills morötterna och kålen är mjuka. Rör i tahina. Låt den smälta ner under omrörning. Smaka av. 

Berberekryddade kikärtsbiffar
400 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller 2 normalsora burkar med konserverade kikärtor
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
2 msk potatismjöl
1 ½ - 2 dl ströbröd
1 msk fond
1 msk tomatpuré
1 tsk kinesisk soja
2 - 3 tsk berberekrydda (se här)
½ tsk salt

Gör så här: 
(Om du använder konserverade kikärtor så ska de hällas av och gärna sköljas under rinnande vatten innan de används). Skala och grovriv löken. Skala och finhacka vitlöksklyftan. Blanda löken och vitlöken med kikärtorna och resten av ingredienserna i en matberedare (börja med den mindre mängden ströbröd och ha i resten senare om smeten blir för lös). Mixa allt till en smet. Ställ den kallt i minst 30 minuter. Forma runda fina biffar. Stek dem i 4 - 5 minuter per sida i lite rapsolja på medelvärme. Biffarna är klara när de fått fin färg och är stumma i mitten (tryck lite försiktigt på dem med ett finger). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.