söndag 7 augusti 2016

Grillade grönsaker med souvlakimarinad


Den här härliga middagstallriken med bland annat grillade grönsaker och grillost smakade riktigt, riktigt bra. Jag rörde ihop en enkel souvlakimarinad som min käre make sedan penslade grönsakerna med under tiden de grillades. Till de smakrika grönsakerna käkade vi tzatziki, gyroskryddad ugnsstekt potatis och den mumsiga bönsalladen med ajvar, som ni fick recept på i gårdagens inlägg. Det var verkligen kanongott! En härlig kombination av smaker som jag gärna äter fler gånger. Receptet på bönsalladen hittar du här. Resterande recept hittar du nedan.

Tips! Det går att använda marinaden i receptet nedan till fläskkött eller kyckling istället för grönsaker. Skär då ca 500 g mört fläskkött eller kycklingfilé i tärningar och låt dem ligga i marinaden i minst 30 minuter. Trä upp tärningarna på grillspett och grilla dem. Salta och peppra när det är färdiggrillat.   

Marinad till grillade grönsaker
ca 1 ½ msk saft från pressad citron
2 msk olivolja
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk honung
½ tsk torkad oregano
Valfria grönsaker. 
(Marinaden räckte till 1 squash à ca 450g, 1 röd paprika och 4 rödlökar).

Gör så här: 
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden i en skål. Pensla grönsakerna med blandningen under tiden du grillar. Ha på salt när de är färdiggrillade. 

Gyroskryddad ugnsstekt potatis
ca 1 kg oskalad färskpotatis
1 msk olivolja
1 - 2 tsk grysokrydda (se här)
salt efter smak

Gör så här: 
Värm ugnen till 225 - 250 C. Klä en plåt med bakplåtspapper. Tvätta potatisen noga men låt skalet vara kvar. Blanda olivolja, gyroskrydda och salt i en stor bunke. Skär potatisen i klyftor. Klappa dem torra med en kökshandduk. Lägg dem sedan i bunken och blanda allt ordentligt (se till att alla potatisar fått på sig av kryddoljan. Lägg potatisklyftorna på plåten. Grädda högt upp i ugnen i ca 20 minuter eller tills de är mjuka och fått fin färg. 

Tzatziki 
ca 3 dl avrunnen fil/ yoghurt (se häralternativt  ca 3 dl turkisk yoghurt eller liknande tjock yoghurt 
1 liten slanggurka
ca 1 tsk salt
2 - 3 krm vitvinsvinäger 
1 - 2 pressade vitlöksklyftor
Lite salt och malen vitpeppar

Gör så här: 
Skölj gurkan och grovriv eller finhacka den. Lägg den i ett durkslag eller i en trådsil som du sedan ställer i en bunke. Blanda gurkan med saltet. Låt blandningen stå i ca 60 minuter så att saltet får dra ut vätska ur gurkan. Pressa sedan ut så mycket av vätskan ur gurkan som det bara går. Blanda den sedan med filen eller yoghurten i en skål. Tillsätt vinägern och vitlöken. Smaka av med lite salt och peppar. Ställ tzatzikin kallt i minst 30 minuter. Ringla ev. på lite god olivolja vid servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.