lördag 13 augusti 2016

Fruktbröd


Receptet på den här goda, saftiga, fruktspäckade limpan kommer från boken 'Brödglädje' av Anna Braw (red). Jag tycker om den här boken och använder recept ur den titt som tätt. Recepten är till största delen skrivna av amatörbagare så ibland kan de vara lite knapphändiga, men som tur är gör ju inte det så mycket när man bakar matbröd. I just det här receptet har jag ändrat lite på tillvägagångssättet och minskat på saltmängden. Jag tycker limpan blir godast om den får kallna helt och gärna ligga till sig en dag innan man äter den. 

Fruktbröd
3 stycken limpor i 1 ½ L formar
Dag 1
100 g kärnfria torkade katrinplommon
100 g russin
100 g torkade aprikoser
2 dl linfrö
2 dl rågkross
5 dl grovt rågmjöl
7 dl kokande vatten
Dag 2
3 dl vatten, 37 grader varmt
2 dl mörk sirap
1 msk salt
100 g jäst
Vetemjöl special (exakt mängd står inte angivet i receptet så du får pröva dig fram för mig gick det åt någonstans mellan 12 - 15 dl)
Matfett till att smörja formarna

Gör så här: 
Kväll dag 1: Klipp katrinplommonen och aprikoserna i små bitar med en sax. Blanda dem med russinen, linfröna, rågkrosset och det grova rågmjölet i en degbunke. Häll på det kokande vattnet och rör om ordentligt. Lägg på ett lock eller täck bunken med plastfolie. Låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Morgon dag 2: Vispa ut jästen i det ljumna vattnet. Blanda detta med degen från dag 1. Tillsätt sirap och salt. Arbeta in vetemjöl tills du får en klibbfri deg. Täck den och låt den jäsa i ca 40 minuter. Smörj 3 limpformar med lite matfett. Ta upp degen på en mjölad arbetsyta. Dela den i 3 lika stora delar. Forma dem till limpor och lägg dem i formarna. Täck dem med en kökshandduk och låt dem jäsa i ca 30 - 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 175 C. grädda limporna i den nedre delen av ugnen i ca 60 minuter eller tills de är 98 grader inuti. Ta ut dem ur formarna och låt dem kallna på galler under duk. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.