söndag 17 april 2016

Pastagratäng med blomkål


I den här smaskiga pastagratängen med blomkål har jag använt den rökta osten jag skrivit om i ett tidigare inlägg. Jag tycker det passar så bra med den rökta smaken till blomkålen. Det blir helt enkelt supergott! Om du inte får tag i rökt ost så kan du ersätta den med någon annan riven hårdost och lite rökt paprikapulver. Det blir gott det med.

Pastagratäng med blomkål
250 g pasta, torr vikt
ca 500 g blomkål
vatten och salt till kokning
10 dl standardmjölk 
5 msk vetemjöl
ca 1 tsk salt 
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
3 - 4 dl riven rökt ost  eller  3 - 4 dl riven vanlig hårdost + ½ -1 tsk rökt paprikapulver.
ca 1 dl ströbröd till gratinering
lite matfett till formen 

Gör så här:  
Sätt ugnen på 225 C och smörj en ugnsfast form med lite matfett.
Koka pastan i saltat vatten tills den har lite tuggmotstånd (hur lång tid detta skiljer sig åt mellan olika sorters pasta, läs på förpackningen). Häll av pastan i ett durkslag och låt den rinna av. Lägg över den i formen. Koka blomkålen i saltat vatten i ca 5 -10 minuter eller tills den är så mjuk som du vill ha den. Häll av den i durkslaget och blanda den sedan med pastan i formen. Ställ undan formen så länge.

Vispa ihop mjölken, mjölet, saltet och pepparn i en gryta. Koka upp detta under omröring. Sänk värmen när såsen kokat upp och låt den sedan småkoka i ca 15 minuter. Rör om i botten då och då så det inte bränner fast. Smaka av. Tillsätt osten. (Ha i det rökta paprikapulvret om du inte använder rökt ost). Rör om lite så att osten smälter och blandas in i såsen. Smaka av.

Häll såsen i formen. Blanda runt allt lite försiktigt. Strö på ströbrödet och grädda gratängen i mitten av i ugnen i ca 25-30 minuter. Ta ut formen och låt den stå en liten stund innan servering.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.