onsdag 23 mars 2016

Thaigryta med quorn och röd curry


Så här strax innan påsken, med allt vad den innebär i form av traditionell mat, så tänkte jag att det kunde vara skönt att bryta av med något helt annat, som t.ex. den här tokgoda thaigrytan med quorn och röd curry. Grytan har en perfekt balans mellan den heta currypastan, den lena kokosmjölken och det syrliga citrongräset. Dessutom känns den lite lyxig eftersom den innehåller quorn, vilket jag anser vara något av en vegetarisk lyxvara. 

Quorn, som är ganska likt kyckling till konsistensen, kan vara ett bra alternativ för den som vill prova på att äta vegetariskt men som inte riktigt vågar ge sig på rätter med bönor och linser. Jag älskar visserligen den här grytan som den är, men jag skulle faktiskt kunna tänka mig att testa att byta ut quorn mot kokta bönor eller röda linser. Det kanske jag gör någon annan gång, vi få se, men än så länge så kör jag på med lyxvarianten.

Thaigryta med quorn och röd curry
4 - 5 portioner
300 g (1 liten påse) tinade quornfiléer eller quornbitar 
ca 2 msk röd currypasta
1 tsk farinsocker (kan uteslutas, men jag tycker grytan blir godare av att ha i det)
ca 1 tsk finriven färsk ingefära
ca ½ citrongrässtjälk
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
2 normalstora morötter
200 g broccolibuketter, färska eller tinade och väl avrunna frysta
1 röd paprika
400 ml (1 burk) kokosmjölk 
1 tsk fisksås eller ca ½ tsk salt
2 tsk thaisoja
2 - 3 torkade limeblad  (finns att köpa i de flesta välsorterade mataffärer)
1 msk rapsolja

Gör så här: 
Skala och grovhacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Skala  morötterna och skär dem i tunna skivor. Finhacka citrongräset. Skär quornfiléerna i strimlor. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Tillsätt farinsocker, currypasta, lök, vitlök, ingefära, citrongräs och quorn. Låt detta steka på ganska hög värme, under omröring, i någon minut. Tillsätt grönsakerna och låt allt steka ytterligare några minuter. Häll i kokosmjölken och tillsätt limeblad, soja samt fisksås eller salt. Låt det hela koka i ca 2-3 minuter. Smaka av. Servera med jasminris, gärna smaksatt med lite rivet limeskal. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.