fredag 19 februari 2016

Hembakad pizza med tre enkla fyllningar



Vi gillar pizza men på senaste tiden har vi inte ätit det särskilt ofta (kanske för att barnen blivit vuxna och flyttat hemifrån). När vi väl äter pizza så bakar jag den nästan alltid själv, för då kan jag bestämma vad det ska vara på den. Det som är så bra med pizza är ju att det går att ha på i stort sätt vilken fyllning som helst, så att alla i familjen kan få den smak de vill ha. 

Bilden visar pizzor i tre olika smaker som vi tycker om: spenat och fetaost, banan och curry & stekta kryddade champinjoner. Andra pizzor vi brukar göra är panpizza med barbecuechampinjoner, vegetarisk chorizopizza och vegetarisk kebabpizza. Recepten på dem kommer med stor sannolikhet att dyka upp här på bloggen så småningom. Recept på en god pizzasallad att servera till pizzorna hittar du här

Pizzadeg
Räcker till 2 tjocka eller 3 tunna bakplåtstora pizzor eller till 6 -8 portionspizzor
1 påse torrjäst eller 50 g färsk jäst
5 dl ljummet vatten
3 msk rapsolja eller liknande
1 tsk salt
12 - 14 dl vetemjöl

Gör så här: 
Med torrjäst: Blanda 10 dl av mjölet med torrjästen och saltet i en degbunke. Värm vattnet till 40 C och häll ner det i bunken. Tillsätt oljan och blanda allt till en deg. Arbeta in det sista av vetemjölet, lite i taget, tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar. Gör såsen (se recept nedan) och förbered fyllningen under tiden degen jäser.

Med färsk jäst: Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 C och häll ner det i bunken. Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och saltet. Arbeta in vetemjölet tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt den stå i rumstemperatur i ca 2 timmar. Gör såsen (se recept nedan) och förbered fyllningen under tiden degen jäser.

Kalljäst pizzadag
25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
3 msk rapsolja eller liknande
1 tsk salt
12 - 14 dl vetemjöl 

Gör så här: Smula ner jästen i en degbunke. Häll ner det kalla vattnet i bunken. Vispa ut jästen i vattnet. Tillsätt oljan och saltet. Arbeta in vetemjölet tills du fått en smidig deg. Täck bunken och låt ställ den i kylen i ca 10-12 timmar. Gör såsen (se recept nedan) och förbered fyllningen under tiden degen jäser.

Pizzasås
500g passerade tomater
1 krm salt
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar 
1 krm vitlökspulver
1 tsk torkad oregano

Gör så här: 
Öppna förpackningen med passerade tomater. Blanda ner de övriga ingredienserna och rör om ordentligt.
Tips! Blir det lite sås över så kan du använda den i t.ex. en sås eller soppa. Den går att frysa.

Pizza
1 sats pizzadeg 
1 sats pizzasås 
Riven ost, mängd och sort efter tycke och smak
Valfri fyllning (se förslag längre ner på sidan)

Gör så här: 
Gör pizzadeg och pizzasås. Förbered eventuell fyllning (se nedan). 

Sätt ugnen på 225 C och klä plåtar med bakplåtspapper. 

Mjöla köksbänken och stjälp upp degen. Dela degen i det antal bitar som motsvarar det antal pizzor du vill göra. Kavla ut en degbit i taget. Kavla den så tunt som du vill och lägg över den på en plåt. Upprepa samma sak med resten av degbitarna. 

Bred på lite tomatsås på varje pizza och strö på riven ost. Ha eventuellt på någon fyllning (se förslag nedan). Grädda pizzorna i mitten av ugnen i ca 20 minuter. Jag har varmluftsugn så jag brukar grädda upp till 3 plåtar på en gång. 

Tre enkla pizzafyllningar
Obs! Varje förslag är beräknat till en bakplåtsstor pizza 

Banan och curry: Fördela 1-2 skivade bananer och eventuellt lite strimlad paprika på pizzorna. Strö lite curry på varje bananskiva.

Spenat och fetaost: Tina ca 250g fryst bladspenat och krama ur vätskan ur den. Blanda spenaten med 1 tsk olivolja, lite salt, grovmalen svartpeppar &  vitlökspulver. (Ställ gärna undan blandningen en stund så spenaten hinner suga åt sig oljan och kryddorna). Fördela spenaten på pizzorna och smula på ca 75 g fetaost. Ha ev. på lite marinerade soltorkade tomater och eller oliver.

Kryddade champinjoner: Stek 200-300g skivade färska eller frysta champinjoner tills västan dunstat. Ha på 1 tsk olja och krydda med t.ex. lite rökt paprikapulver och lite grillkrydda, mexikansk krydda,  cajunkrydda eller någon annan kryddmix (prova dig fram!). Smaka av med lite salt. Fördela svampen över pizzorna. Ha ev. på några klickar bearnaisesås. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.