lördag 13 februari 2016

Enkelt bröd


Ibland kan jag bli nästan galet sugen på nybakat bröd. Visst är det underbart gott med en skiva varmt bröd med en klick smör & en skiva god ost. Mums!

Häromdagen hade jag ett anfall av akut macksug & då bakade jag det här enkla brödet. Brödet, som har en härligt frasig och seg skorpa, är godast nybakat men det går givetvis bra att äta senare också bara att det då har fått en mjukare yta. Hemma hos oss brukar detta inte vara några större bekymmer för brödet tar ofta slut i ett nafs.

Enkelt bröd
2 runda bröd
1 pkt torrjäst (ca 12 g)
ca 12 - 14 dl vetemjöl
5 dl vatten, 40 grader varmt
2 tsk salt

Gör så här: Blanda 10 dl av vetemjölet med torrjästen och saltet i en degbunke. Rör ner vattnet. Blanda ner mer av vetemjölet, lite i taget, tills det blir en smidig deg. Allt mjöl kanske inte går åt eller så kanske du behöver tillsätta lite mer. Hur mycket mjöl det går åt kan skilja en del mellan olika fabrikat eller märken. Degen skall vara kladdfri men inte hård. Ta upp degen på mjölad bänk och knåda den en stund. Forma en boll av degen och lägg tillbaka den i bunken. Täck bunken med en kökshandduk eller plastfolie och låt den stå i ca 30 minuter. 

Sätt ugnen på 250 C och klä en plåt med ett bakplåtspapper.
Stjälp upp degen på bänken. Dela den i två lika stora delar. Forma dem till två runda bröd. Lägg dem på plåten. Skär tre snitt på ovansidan av varje bröd. Låt dem jäsa utan duk i ca 30 minuter. 

Pensla bröden med kallt vatten. Släng in lite vatten på botten av ugnen eller spruta in vatten med en blomspruta. Ställ in plåten i nedre delen av ugnen. Grädda bröden i ca 5 minuter. Sänk sedan värmen till 225 C. Öppna ugnsluckan och spruta eller släng in lite mera vatten. Fortsätt grädda bröden i ca 30 - 40 minuter eller tills de är 98 C inuti. Låt dem svalna en stund på galler utan duk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.