torsdag 28 januari 2016

Mexikanskt böndipp och tacosås



Mexikanskt böndipp, tacosås och nachochips är standard som tillbehör när vi äter tex-mex här hemma. Böndippet ser kanske inte så lockande ut på bild men det är jättegott och det förhöjer verkligen smaken på t.ex. tacogratäng, enchiladas och tacotårta. Tacosåsen är väldigt enkel att sno ihop och du kan experimentera fram egna smaker utifrån grundreceptet. 

Det blir ganska mycket dipp och tacosås av de här recepten. Hemma hos oss räcker det till mer än en gång. Jag brukar göra en sats av varje, sedan delar jag upp det som inte går åt och fryser in det i små burkar. Jag brukar faktiskt passa på att göra böndippet någon dag när jag har gott om tid och frysa in det i 3-4 burkar och sedan ta upp en burk när vi ska ha tex-mex mat. 

Mexikansk böndipp
400g kokta svarta bönor (se här)  alternativt 2 tetra eller 2 normalstora burkar konserverade svarta bönor
½ dl olivolja eller rapsolja
ca ½ dl vatten
1 msk pressad lime (ca ½ -1 lime beroende på hur saftig den är)
1 pressad vitlöksklyfta
1-1½ dl riven lagrad prästost eller liknande
½ tsk malen koriander
2-3 krm salt

Gör så här:  
Det blir bäst att använda en mixer eller matberedare med knivar men det funkar att mosa ihop allt med en gaffel om du inte har någon maskin.

Om du använder konserverade bönor så häll av dem i ett durkslag, skölj av dem under rinnande kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt innan de används.  

Mixa alla ingredienser till ett slätt dipp (se bilden ovan). Smaka av och lägg upp dippet i en eller flera plastburkar med lock och ställ in dem i kylen i minst 1 timme innan servering. Dippet går bra att frysa. 

Tacosås
400-500g krossade tomater
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½-1 msk hackad inlagd jalapeno 
2 tsk vitvinsvinäger eller 1 msk pressad lime
1 krm malen koriander
1 krm malen spiskummin
1-2 krm torkad oregano
1 tsk socker 
ca 1 tsk salt

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Häll de krossade tomaterna i en kastrull. Tillsätt alla övriga ingredienser utom lime eller vinäger. Koka blandningen på svag värme i 20-30 minuter. Tillsätt limesaften eller vinägern och smaka av. Låt såsen kallna. Såsen går att frysa. Den kan se lite grynig ut när den tinat, men den smakar bra ändå.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.