onsdag 6 januari 2016

Grundrecept på kokta kikärtor, bönor och mörka linser


Bönor, kikärter och linser är några av grundpelarna i vegetarisk kost. De är fettsnåla, proteinrika, fiberrika och billiga. Har man väl börjat använda baljväxter så inser man snart hur variationsrika och användbara de faktiskt är.  

Numera finns det ett brett sortiment av konserverade kokta bönor, kikärter och linser att köpa i affären, men jag föredrar att koka mina själv. Eftersom det tar lite tid att koka bönor och kikärter så brukar jag koka en större sats på en gång. Jag delar sedan upp dem i påsar och fryser dem tills jag ska använda dem. 

Kokta kikärtor
Jag anger inga exakta mängder i det här receptet, för samma tillvägagångssätt gäller oavsett hur mycket eller lite kikärtor du kokar. 

Häll de torra kikärtorna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg över kikärtorna i en bunke och täck dem med kallt vatten. Ställ bunken i kylen och låt den stå där i 12 timmar. 

Häll av blötläggningsvattnet genom att hälla allt i ett durkslag. Skölj kikärtorna ännu en gång under kallt vatten. Lägg över dem i en gryta och häll på vatten så det täcker plus lite till. Se till att grytan är tillräckligt stor och att du har tillräckligt med vatten för kikärtorna kommer att svälla när de kokar. 

Låt det koka upp (var med för det kan koka över). Rör om i botten. Sänk värmen så det bara småkokar lite i grytan. Låt sedan kikärtorna fortsätta att småkoka på svag värme i ca 60-90 minuter eller tills de är mjuka men inte sönderkokta. Häll allt i ett durkslag och låt kokvattnet rinna av. Spola kikärtorna med kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt. 

Kikärtorna är nu klara att användas direkt eller att väga upp och frysa in i plastpåsar för att användas vid ett senare tillfälle. Jag brukar lägga ca 400g i varje påse för den mängden passar till de flesta av mina recept. 

Kokta bönor
Jag anger inga exakta mängder i det här receptet, för samma tillvägagångssätt gäller oavsett hur mycket eller lite bönor du kokar. 

Häll de torra bönorna i ett durkslag och skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg över bönorna i en bunke och täck dem med kallt vatten. Ställ bunken i kylen. Hur lång tid den ska stå varierar beroende på vilken sorts böna du valt. Både blötläggningstid och koktid brukar stå angiven på förpackningen, så läs den noga och kasta den inte.

Häll av blötläggningsvattnet genom att hälla allt i ett durkslag. Skölj bönorna ännu en gång under kallt vatten. Lägg över dem i en gryta och häll på vatten så det täcker plus lite till. Se till att grytan är tillräckligt stor och att du har tillräckligt med vatten för bönorna kommer att svälla när de kokar. 

Låt det koka upp (var med för det kan koka över). Rör om i botten. Sänk värmen så det bara småkokar lite i grytan. Låt sedan bönorna fortsätta att småkoka på svag värme i den tid som står angiven på förpackningen eller tills de är mjuka men inte sönderkokta. Häll allt i ett durkslag och låt kokvattnet rinna av. Spola bönorna med kallt vatten och låt dem rinna av ordentligt. 

Bönorna är nu klara att användas direkt eller att väga upp och frysa in i plastpåsar för att användas vid ett senare tillfälle. Jag brukar lägga ca 400g i varje påse för den mängden passar till de flesta av mina recept. 

Kokta gröna eller bruna linser
Av det här receptet blir det ca 6 dl kokta linser, vilket är ganska lagom till ca 4 portioner. 

Lägg ca 2 dl torra gröna eller bruna linser i en trådsil. Skölj dem under rinnande kallt vatten. Lägg linserna i en bunke och häll på kallt vatten så det täcker plus lite till eftersom linserna sväller. Låt dem stå i ca 30-40 minuter. Häll tillbaka allt i trådsilen och skölj av linserna igen. 

Koka upp 6 dl vatten i en kastrull. Tillsätt linserna och eventuellt ett lagerblad. Koka upp och rör om. Sänk värmen så det bara småkokar. Låt det sedan fortsätta småkoka i ca 30 minuter eller tills linserna är mjuka. 

Häll allt i trådsilen igen så att kokvattnet rinner av. Skölj snabbt av linserna under kallt vatten och låt dem sedan rinna av ordentligt. Linserna är nu klara att användas direkt eller att förpacka i en plastlåda med lock och frysa in för att användas vid ett senare tillfälle.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.