onsdag 27 januari 2016

Färgrik vitkålssallad


Den här salladen var jättepopulär för några år sedan och har många olika namn. Jag kallar den färgrik vitkålssallad. Vi gör den inte så ofta, men då och då kan det ju vara kul att byta ut den obligatoriska pizzasalladen mot något annat. I kylen fanns det några morötter, en rödlök och en paprika, som började se lite ledsna ut, och då passade det ju bra att göra den här salladen.

Färgrik vitkålssallad
½ normalstort vitkålshuvud
3 morötter
1 liten röd lök  eller  ½ purjolök
1 strimlad röd paprika
½ dl rapsolja
½ dl äppelcidervinäger
½ dl vatten
2 msk strösocker 
1 tsk salt

Gör så här:  
Skölj vitkålen och skala morötterna. Strimlad kålen fint med en kniv eller med en osthyvel och riv morötterna grovt. (Jag brukar riva både kålen och morötterna på den grova rivskivan i matberedaren). Lägg över dem i en bunke. Skölj och strimla paprikan och ha i den i bunken. Skala och strimla rödlöken eller skölj och strimla purjolöken. Lägg vald lök i bunken. Rör om så allt blandas. 

Blanda oljan, vattnet, vinägern, sockret och saltet i en kastrull. Låt det koka upp. Rör tills sockret och saltet lösts upp. Häll den heta vätskan över innehållet i bunken. Blanda runt allt ordentligt. Lägg över alltsammans i en plastlåda med lock och ställ den i kylen. Låt helst salladen stå i minst 12 timmar innan den serveras. Den håller ca 1 vecka i kylen. 


2 kommentarer:

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.