tisdag 8 maj 2018

Kryddig kikärtsgryta med majs och kokosmjölk


Recept på enkla vardagsgrytor kan man aldrig få får många av tycker jag. Idén till just denna delikata kikärtsgryta har jag fått från en från en blogg som heter 'Simple Sweets & Treats' (se här). Grytan var smakrik och god. Den påminde faktiskt lite om en av mina favoritgrytor, västindisk kikärtsgryta (se här). Vi käkade den mumsiga grytan med färska grönsaker, basmatiris samt en klick av min godaste äppelchutney (se här). Enkelt och mycket gott 😋.

Kryddig kikärtsgryta med majs och kokosmjölk
ca 4 - 5 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 normalstora morötter (ca 175 - 200 g sammanlagd vikt)
1 tsk curry
1 tsk malen spiskummin
1 tsk chilipulver
½ tsk malen gurkmeja
1 tsk farinsocker
400 ml kokosmjölk (= 1 normalstor burk)
½ grönsaksbuljongtärning
ca 400 g kokta kikärtor (se här) alternativt 2 tetror eller 2 normalstora plåtburkar med konserverade kikärtor
1 liten burk majs à ca 150 g
1 msk saft från pressad citron
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Ev. lite hackad persilja till garnering

Gör så här: 
Skala och finhacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i små tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller i en gryta. Ha i löken och morötterna. Låt det steka på svag till medelstark värme i ca 10 minuter. Tillsätt vitlöken, kryddorna och farinsockret. Låt allt steka under omrörning i någon minut. Häll i kokosmjölken och smula ner buljongtärningen. Låt det koka upp. Lägg på ett lock och sänk värmen så att grytan bara småkokar. Låt den puttra på svag värme i ca 10 minuter. 

Rör ner kikärtorna (häll av konserverade kikärtor och skölj dem under rinnande kallt vatten innan de tillsätts). Låt grytan småkoka, under lock, i ytterligare ca 10 - 15 minuter, eller tills morötterna är så mjuka som du vill ha dem. Häll av majsen och rör ner den i grytan. Låt majsen bli varm. Tillsätt citronsaften och smaka av grytan med salt och svartpeppar. Garnera ev. med lite hackad persilja. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.