lördag 19 maj 2018

Kringlans lingonbröd


Det här brödet påminner ganska mycket om ett liknande bröd, som jag brukar baka, som kallas vänskapsbröd. I originalreceptet, som finns i boken 'Matbröd' av Tulla Grünberger, står det att det ska bli två limpor av receptet, och att de ska bakas ut till avlånga bröd som sedan ska gräddas på en plåt. Trots att jag ändrade lite i receptet, och hade i lite mer mjöl än vad som stod angivet, tyckte jag att degen blev alldeles för vek för att jag skulle våga baka ut den till formlösa limpor. Jag fördelade istället den lösa degen i fyra smorda limpformar, vilket funkade jättebra. Limporna blev höga och fina och smakade förträffligt gott, rostade, tillsammans med en skiva ost och paprika till kvällsfikat. 

Kringlans lingonbröd
4 limpor
Dag 1: 
1 dl linfrö
1 dl kruskakli
1 dl vetekross
1 dl rågkross
1 - 2 krm malen brödkummin
5 dl kokande vatten
Dag 2: 
4 dl kokande vatten
4 dl lingonsylt
100 g jäst
1 msk salt
2 dl russin
ca 22 - 24 dl vetemjöl
lite matfett till att smörja formarna med

Gör så här: 
Kväll dag 1: Blanda linfrö, kli, kross och kummin i en degbunke. Häll på vattnet och rör om. Täck bunken med ett lock eller plastfolie och låt den stå i rumstemperatur över natten. 

Dag 2: Häll i det kokande vattnet i blandningen från dag 1. Tillsätt även lingonsylten. Låt blandningen svalna till 37 C (blandningen blev 37 C när jag rörde ner sylten, men mät temperaturen för säkerhets skull). Smula ner jästen i bunken, och rör om tills den lösts upp helt. Tillsätt salt och russin. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, tills du får en smidig deg. Täck bunken igen och låt degen jäsa i ca 40 minuter. 

Fördela degen i 4 smorda limpformar, à ca 1 ½ liter. Om du inte har formar så kan du forma 4 limpor och lägga dem i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Lägg även bakplåtspapper mellan limporna så att de inte jäser ihop. Annars kan du ju prova att grädda bröden i fri form på en klädd plåt som det står i originalreceptet. 
Täck bröden med en bakduk och låt dem jäsa i ca 30 minuter. Värm under tiden upp ugnen till 200 C. Grädda bröden i den nedre delen av ugnen i ca 30 - 40 minuter, eller tills de är 98 C inuti. Ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna på galler under duk. 


2 kommentarer:

  1. "Linfröbröd" som jag kallar det, är typ det godaste brödet jag vet! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad bra :) jag tycker också att denna typ av bröd är supergott.

      Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.