onsdag 16 maj 2018

Annas auberginegratäng med pesto och mozzarella


Receptet till denna urgoda auberginegratäng, med pesto och mozzarella, kommer från boken "Annas medelhavsmat" av Anna Bergenström. I boken kallas gratängen för Pillans mozzarellagratäng. 


Jag ändrade lite på proportionerna i det ursprungliga receptet för att göra gratängen något magrare och mer passande för vår smak. Vi käkade den smaskiga gratängen med färska grönsaker, oliver och focaccia (se här). Så gott! 😋

Tips! Om du vill ha det hela ännu matigare kan du servera vanligt ris till gratängen. Det kan också vara gott att ha någon form av marinerade linser eller bönor till (se här eller här). 

Auberginegratäng med pesto och mozzarella
ca 4 portioner
1, 2 - 1, 5 kg aubergine 
ca 1 tsk salt
2 mozzarellabollar, à ca 125 g styck
ca 1, 5 dl riven lagrad ost
Lite olivolja till att smöra formen med
Lite hackad basilika, färsk eller fryst till garnering (uteslut detta om du använder vanlig grön pesto i såsen)
Tomatsås
400 - 500 g krossade tomater (jag tog 1 tetra á 500 g)
2 finhackade vitlöksklyftor
1 tsk torkad oregano
ca 0, 5 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
ca 5 - 6 msk pesto (i originalreceptet används vanlig grön pesto, men jag använde ICA:s tomatpesto)

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 200 C och klä 2 - 3 plåtar med bakplåtspapper. Skölj auberginerna och skär bort skaften. Skär sedan auberginerna i knappt 1 cm tjocka skivor på längden. Lägg dem på plåtarna. Grädda dem i ca 20 minuter eller tills de mjuknat och fått lite färg. ta ut dem ur ugnen och ha på saltet. Låt auberginen svalna en stund under tiden som du kokar såsen. 

Blanda de krossade tomaterna med vitlöken, oreganon, saltet och svartpeppar i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Sänk sedan värmen under kastrullen så att såsen bara småkokar. Lägg på ett lock och låt såsen puttra på svag värme i ca 15 minuter. Tillsätt peston och låt såsen småkoka i ytterligare ca 5 minuter. Smaka av. 

Värm upp ugnen till 225 C och smörj en ugnsfast form, à ca 20 x25 cm, med lite olivolja. Häll av mozzarellan och skär den i tunna skivor. Lägg lite av tomatsåsen i botten av formen. Lägg på ett lager aubergineskivor och mozzarella. Häll på lite mer tomatsås. Lägg på ett nytt lager aubergine, mozzarella och tomatsås. Upprepa sedan hela proceduren ytterligare en gång. Avsluta med ett lager aubergine och häll på den sista tomatsåsen. Strö på den rivna osten. 

Sätt in gratängen i mitten av ugnen och grädda i ca 25 minuter, tills det bubblar rejält i formen och osten har fått fin färg. Ta ut gratängen ur ugnen och låt den stå en stund innan servering. (Jag tycker att den här gratängen är godast ljummen). Garnera eventuellt med hackad basilika.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.