måndag 19 mars 2018

Panerad falsk fisk med dillsmak


Panerad falsk fisk är en lite annorlunda vegetarisk maträtt. "Fisken" görs av en stelnad, tjock mannagrynsgröt som sedan dubbelpaneras och steks i smör, precis som man brukar göra med vanlig fisk. Det hela verkar kanske lite märkligt men slutresultatet är faktiskt överraskande gott. De små panerade mannagrynsbitarna påminner om fiskpinnar i konsistensen och går att använda på samma sätt som stekt fisk (jag har funderat på att testa att smaksätta smeten med pulveriserat noriblad, eller kelp, för att få "fisken" ännu mera likt originalet). För att få extra smak på paneringen så blandade jag i lite dippmixpulver i mjölet. Det blev supergott. Vi käkade den färdigstekta "fisken" med ugnsstekt potatis, rivna morötter och en enkel kall sås, smaksatt med resterande dippmixpulver (se recept längre ner). Mums! 😋

Det ursprungliga receptet på den falska fisken kommer från boken 'Det gröna skafferiet' av Karolina Jönsson. 

Panerad falsk fisk med dillsmak
ca 4 portioner
2 dl standardmjölk (3 % fett)
2 dl vatten
½ tsk salt
1 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 ½ dl mannagryn
1 stort ägg
1½ - 2 msk vetemjöl
ca 2 msk dippmixpulver med dillsmak 
ca 1 ½ dl ströbröd
smör till stekning

Gör så här: 
Vispa ihop mjölk, vatten, salt, svartpeppar och mannagryn i en gryta. Låt det koka upp under omrörning och sedan småkoka under fortsatt omrörning i ca 3 - 4 minuter. Det ska bli en tjock gröt. Bred ut den i en vattensköljd form, ca 18 x 20 cm. Ställ formen kallt i minst 3 timmar. (Om du vill servera den kalla dillsåsen till "fisken" kan det passa att göra den nu och låt den stå i kylen tills det är dags att käka. Se recept längre ner)

Blanda vetemjölet med dippmixpulvret i en plastpåse. Knäck ägget i en vid och djup tallrik och vispa upp det lite med en gaffel. Häll ströbrödet i en annan tallrik. Skär den falska fisken i jämnstora bitar. Lägg dem i plastpåsen och skaka runt så att alla bitar täcks av mjölmixen. Plocka ur bitarna ur påsen. Doppa några bitar i taget i ägget och vänd dem sedan i ströbrödet. Hetta upp en klick smör och stek bitarna, några minuter per sidan, tills de fått fin färg och blivit varma inuti.  

Kall dillsås
Rör ihop 2 dl crème fraiche, gräddfil eller avrunnen fil (se här) med 1 msk dippmixpulver med dillsmak. Ställ sedan såsen kallt i minst 30 minuter innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.