torsdag 1 mars 2018

Krämig tomat och linssoppa med örter


Den här förträffligt goda tomatsoppan käkade vi tillsammans med den hjärtformade brytbrödet, som ni fick recept på på alla hjärtans dag (se här). Det var fantastiskt gott att doppa en bit av brödet i den smakrika, krämiga soppan. Brödet och soppan blev tillsammans en riktig fullträff så jag är väldigt nöjd med den middagen. 😊

Krämig tomat och linssoppa 
ca 4 portioner
ca 1 msk olivolja
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
500 g passerade tomater
ca 7 ½ dl vatten
½ tsk torkad timjan
½ tsk torkad oregano
½ - 1 krm torkad rosmarin
1 lagerblad
2 ½ grönsaksbuljongtärningar
2 dl röda linser, torra
2 ½ dl grädde
ca 1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
salt och grovmalen svartpeppar efter smak

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en gryta. Ha i löken och låt den steka på ganska svag värme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlöken och låt den steka med i någon minut. Häll i tomaterna och vattnet. Tillsätt de torkade örterna, lagerbladet och buljongtärningarna. Låt det koka upp. 

Häll linserna i ett durkslag eller i en trådsil och skölj dem under rinnande kallt vatten. Låt linserna rinna av och ha sedan i dem i grytan. Rör om. Låt det koka upp igen. Sänk sedan värmen under grytan så att det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ca 30 minuter, eller tills linserna är riktigt mjuka. Ta av grytan från värmen. Ta ur lagerbladet och mixa soppan slät. Sätt sedan tillbaka grytan på värmen igen och tillsätt grädden. Låt den bli varm. Rör ner basilikan och smaka av soppan med salt och svartpeppar. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.