tisdag 24 oktober 2017

Potatismosgratinerad rumänsk vitkålsröra


Om ni är ute efter en hyfsat lättlagad, billig maträtt med mycket smak är denna potatimosgratinerade rumänska vitkålsröra helt rätt. Vitkålsröran är ett ett lysande exempel på hur smakrik och god den rustika mat som man oftast stöter på i Östeuropa kan vara. Nästa gång tänker jag testa att servera den smarriga röran med ris, eller så kanske jag använder den som fyllning i piroger, vilket jag tror kan bli supergott. Det ursprungliga receptet kommer ifrån en mycket trevlig matblogg som heter 'Where is my spoon' (se här). 

Potatismosgratinerad rumänsk vitkålsröra
ca 6-8 portioner
Vitkålsröra
1 msk rapsolja
1 kg vitkål, ansad och sköljd
2 gula lökar
1 morot à ca 75 g
1 röd paprika
2 msk tomatpuré
1 msk paprikapulver
2 - 3 krm grovmalen svartpeppar
ca 1 tsk salt, eller efter smak
1 tsk strösocker (kan uteslutas, men hjälper till att balansera smakerna)
2 - 3 avrunna hela burktomater
ca 1 dl vatten
ca 1 tsk vitvinsvinäger
Potatismos
ca 1200 g potatis av en mjölig sort (mospotatis)
vatten till kokning
2 msk smör
1 ½ dl standardmjölk (3 % fett)
ca 1 tsk salt
ca 1 krm malen vitpeppar
1 ägg
1 ½ dl riven ost (kan uteslutas)
Övrigt
Lite smör till formen

Gör så här: 
Vitkålsröra: Grovhacka vitkålen. Skala och hacka löken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna med höga kanter (den stekpanna jag använde var 28 cm i diameter). Skala moroten och skär den i tunna slantar. Ha i alltihop i stekpannan. Var inte orolig över att stekpannan blir full för kålen kommer att krympa efter att ha stekt en stund. Låt det steka på hög värme i ca 10 min. Rör om lite försiktigt då och då. 
Skölj av paprikan. Kärna ur den och tärna den. Ha i den i stekpannan. Låt det steka i ca 5 minuter. Tillsätt tomatpuré, paprikapulver, svartpeppar, salt och socker. Låt det steka under omrörning i ca 1 - 2 minuter. Hacka de avrunna burktomaterna och blanda ner dem i stekpannan. Ha också i vattnet. Lägg på ett lock. Sänk värmen under stekpannan och låt det småkoka i ca 25 - 30 minuter, tills kålen är mjuk. Rör ner vinägern. Smaka av. 


Lägg över röran i en smord ugnsfast form (den form jag använde var oval och mäter ca 23 x 33 cm). Ställ undan den så länge. 

Sätt ugnen på 200 C. 

Potatismos: Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Lägg dem i en gryta och häll på vatten så det precis täcker. Koka potatisen i ca 10 - 15 minuter eller tills den är mjuka om du sticker i den med en provsticka. Häll av kokvattnet och låt potatisen ånga av en stund. Pressa den i en potatispress eller mosa den med en potatisstöt. Tillsätt smöret, mjölken, saltet och vitpepparn. Rör om ordentligt. Knäck i ägget och ha i osten. Rör moset luftigt. Smaka av.

Fördela moset ovanpå vitkålsröran i formen. Gör gärna lite fina toppar på ytan av moset med hjälp av en gaffel. Sätt in gratängen i mitten av ugnen och grädda i ca 20 minuter. Ta ut gratängen och låt den stå en stund innan servering. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.