lördag 16 september 2017

Nektarinkaka


Den här saftiga och goda nektarinkakan hade jag tänkt att ta med till jobbet, men när jag skulle lägga den i transportlådan slant jag och tappade kakeländet så att den landade rätt brutalt i köksbänken istället för att långsamt glida ner i lådan. Den bångstyriga kakan delade sig på mitten, och inte på ett snyggt sätt, så den fick bli kvar hemma (till makens stora glädje). Jag får väl hoppas på bättre lycka nästa gång och baka en ny kaka att ta med till arbetskamraterna. Receptet på kakan kommer från Anna Bergenströms bok 'Annas kakor'. 

Nektarinkaka
blir en kaka à ca 23- 24 cm i diameter
3 ägg
2 ½ dl strösocker
100 g smält smör + lite extra till formen
2 dl vetemjöl
4 väl mogna nektariner
lite ströbröd till formen

Gör så här: 
Värm upp ugnen till 175 C och smöra och bröa en rund kakform à ca 23 - 24 cm i diameter. Knäck ner äggen i en bunke. Ha i sockret. Vispa detta med elvisp i ca 5 minuter. Det ska bli vitt och pösigt. Tillsätt smöret och mjölet och blanda allt väl. Häll smeten i formen. Kärna ur nektarinerna och skär dem sedan i tunna klyftor. Tryck ner dem, jämnt fördelat, runt om i smeten. Grädda kakan i den nedre delen av ugnen i ca 35 - 40 minuter. Känn med en provsticka i mitten av kakan. Kakan är färdig när stickan kommer ut torr. Ta ut kakan och stjälp försiktigt upp den på ett fat. Låt den kallna under formen. Dekorera ev. kakan med lite florsocker och servera den gärna med en klick vaniljvisp eller vispad grädde. 


2 kommentarer:

  1. Hej Malena,
    Nej det ska inte vara något bakpulver i denna kaka. Äggen vispas länge och det räcker för att få kakan luftig. Ha en fortsatt bra dag!
    Mvh Tove

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.