tisdag 19 september 2017

En färgglad middag med saffranscouscous, marockansk rödbetssallad, hummus och en kall myntasås


Nu när hösten närmar sig med stormsteg kan det vara trevligt med mat som ger en känsla av varmare breddgrader. Den här härligt solgula couscousen, innehållande bland annat stekta grönsaker, saffran, russin och harissa, är inspirerad av det nordafrikanska köket. Vi käkade couscousen tillsammans med lite salladsost (typ feta), en klick hummus, en skvätt myntasås samt en smakrik marockansk rödbetssallad, som ni hittar receptet på längre ner på denna sida (recept på hummus och myntasås hittar du här och här). Det var kanongott! Jag älskar den här typen av mat som är tilltalande för ögat såväl som för gommen


Saffranscouscous med harissa och stekta grönsaker
ca 4 portioner
Couscousen
3 dl couscous
3 ½ dl kokande vatten
1 msk Vegeta (se lilla bilden) alternativ 3/4 tsk salt 
1/4 g saffran (1/2 normalstort kuvert)
1/2 tsk harissapasta (chilipasta på tub eller burk, brukar finnas bland orientaliska varor  i matbutiken)
1/2 - 1 tsk torkad mynta
Grönsakerna
1 msk olivolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 400 fryst broccolimix, tinad och väl avrunnen (tinas förslagsvis i kylen över natten eller i mikron precis innan den ska tillagas. Låt broccolimixen rinna av i durkslag innan den används)
1/2 - 1 tsk harissa
2 krm salt
ev. lite svarta oliver till garnering

Gör så här: 
Häll det kokande vattnet i en bunke. Tillsätt vegeta, saffran, harissa och mynta. Blanda ordentligt. Ha i couscousgrynen. Rör om allt lite hastigt och lägg på ett lock eller täck bunken med plastfolie. Ställ undan den under tiden du steker grönsakerna. 

Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 3 - 4 minuter. Höj sedan värmen under stekpannan och tillsätt vitlöken och broccolimixen. Låt det steka tills allt fått lite färg och tills grönsakerna mjuknat så mycket som du tycker blir lagom för din smak. Ha på salt och harissa och låt det steka i ytterligare ca 1 minut. Tillsätt couscousen och blanda runt allt ordentligt. Smaka av. Garnera gärna med lite svarta oliver. Servera couscousen varm/ kall. 

Marockansk rödbetssallad
ca 5-6 portioner
500 g färska rödbetor
vatten till kokning
1 msk olivolja
1 msk balsamicovinäger
1 tsk dijonsenap
1 tsk farinsocker
½ tsk malen spiskummin
½ tsk malen koriander
½ tsk gurkmeja
1 krm malen kanel
1 krm malen kardemumma
½ tsk salt
½ dl hackad persilja
ev. 100 g halverade körsbärstomater till garnering

Gör så här: 
Tvätta rödbetorna och lägg dem i en gryta. täck dem med vatten. Ställ grytan på spisen och koka rödbetorna i ca 30 - 40 minutyer , tills de är mjuka. Häll av dem och låt dem svalna. Rör under tiden ihop oljan, vinägern, senapen, farinsockret, saltet och kryddorna i en bunke. Skala rödbetorna och skär dem sedan i bitar. Lägg dem i bunken. Tillsätt persiljan och blanda allt ordentligt. Ställ kallt i minst 1 timme. Garnera ev. med tomaterna vid servering.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.