tisdag 25 juli 2017

Soppgryta med röd curry, potatis, bönor och kokosmjölk


Jag fortsätter att ta hand om vår hemodlade potatis. Denna gång hamnade den lilla knölen i en kryddig och god soppgryta med b.l.a. röd curry, kidneybönor och kokosmjölk. Det var kanongott! 😋. Vi käkade grytan med en bit vitt bröd att suga upp den mumsiga såsen med. 

Soppgryta med röd curry, färskpotatis, bönor och kokos
ca 4 portioner
1 msk rapsolja
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk röd currypasta
3 normalstora morötter (ca 200 - 250 g sammanlagt)
500 g färskpotatis eller ca 600 g vanlig potatis av en fast sort
200 g kokta kidneybönor (se här) alternativt 1 tetra eller normalstor burk med konserverade bönor  
100 g frysta haricots verts (gröna bönor)
200 - 250 g passerade tomater
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
1 msk thaisoja
3 torkade limeblad (brukar finnas bland asiatiska varor i matbutiken, kan ev. ersättas med ½ - 1 finhackad citrongrässtjälk eller någon tsk rivet limeskal)
salt efter smak

Gör så här: 
Skala och hacka löken och vitlöken. Skrubba eller skala potatisen och skär den i bitar. Skala morötterna och skär dem i lite sneda slantar. Hetta upp oljan i en stor gryta. Ha i löken och morötterna låt dem steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt currypastanoch vitlöken och låt allt steka under omrörning i några minuter. Häll i tomaterna. Smula ner buljongtärningen i grytan och ha i sojan samt limebladen. Låt det koka på svag värme under lock i ca 7 - 8 minuter. Tillsätt potatisen och kokosmjölken. Bryt haricots verts i bitar och ha i dem också. Låt det koka upp. Sänk värmen så det bara småkokar. Låt det puttra på svag värme i ytterligare ca 10 minuter, eller tills allt är så mjukt som du vill ha det. Rör om då och då så det inte bränner fast i botten. Ha i kidneybönorna och låt det koka i ytterligare ca 4 - 5 minuter. Smaka av med salt. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.