fredag 7 juli 2017

Quesadillas med kikärtor


Dessa smarriga quesadillas, fyllda med riven ost samt en kryddig och god kikärtsröra, passar finfint som vegetarisk fredagsmysmat. Idén till receptet kommer ifrån ICA:s hemsida (ica.se). För att få lite mer smak och sting på röran så tillsatte jag några teskedar chipotlepaste. Vi käkade våra quesadillas tillsammans med paprika, majs, tomat, sallad, lite crème fraiche och tacosås samt en rejäl klick av det oumbärliga mexikanska böndippet (se här). Mycket gott och väldigt mättande. 

Quesadillas med kikärtor
ca 4 portioner
8 mellanstora mjuka vetetortillas
ca 2 dl riven ost
½ msk rapsolja till stekning + ½ msk rapsolja till pensling
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1 tsk malen spiskummin
½ tsk malen koriander
1 krm cayennepeppar (kan uteslutas om du inte gillar starkt kryddad mat)
1 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk torkad oregano
2 - 3 tsk chipotlepaste (kryddpasta gjord av torkad och rökt jalapeñopeppar)
1 burk, à ca 400 g, hela tomater
½ grönsaksbuljongtärning
400 g kokt kikärtor (se här) alternativt 2 tetra eller 2 normalstora burkar med konserverade kikärtor
salt efter smak

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 C och klä 2 plåtar med bakplåtspapper. Skala och finhacka löken och vitlöken. Hetta upp ½ msk olja i en stor stekpanna (med tillhörande lock). Ha i löken och låt den steka på medelvärme i ca 5 minuter. Tillsätt vitlök, spiskummin, koriander, svartpeppar, cayennepeppar, oregano och chipotlepaste. Låt allt steka under omrörning i ca 1 minut. Tillsätt tomaterna inklusive spadet. Hacka sönder dem lite grovt. Smula ner buljongtärningen. Lägg på ett lock och låt såsen koka i ca 5 minuter. 

Mosa kikärtorna lite grovt med en gaffel, men låt några vara hela. (Häll av konserverade kikärtor och skölj dem gärna under rinnande kallt vatten innan de används). Blanda ner kikärtorna i såsen i stekpannan. Låt röran småkoka i ca 15 minuter. Smaka av med salt. 

Lägg ut 2 tortillabröd på varje plåt. Fördela röran på bröden. Strö på ca ½ dl riven ost på varje bröd. Lägg på resterande tortillabröd ovanpå fyllningen så att det blir som dubbelmackor. Pensla de övre bröden med ½ msk olja. Grädda quesadillasen i mitten av ugnen i ca 10 minuter, eller tills ovansidan har fått lite färg. Ta ut dem ur ugnen och låt dem gärna stå en liten stund. Skär bröden i trekantiga bitar. Servera dem med valfria tillbehör. 

Tips! En öppnad burk med chipotlepaste har en hållbarhet på mellan 2 - 4 veckor om den förvaras i kylen. Eftersom vi inte hinner göra över med en hel burk chipotlepaste på den korta tiden, så frös jag in den istärningsformar (hållbarheten för fryst chipotlepaste är minst 3 månader). Jag fördelade röran i formen (det rymdes ca 1 ½ - 2 tsk i varje litet fack). Sedan täckte jag formen med plastfolie och ställde den i frysen i några timmar. När chipotlepasten hade fryst så tog jag försiktigt loss de frysta tärningarna med hjälp av en kniv och lade dem i en plastpåse. Sedan märkte jag upp påsen och lade den i frysen. När jag vill använda chipotlepasten är det bara att ta upp en tärning eller två och ha i den i maten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.