lördag 22 juli 2017

Potatissallad med prästost och basilika


Idag ska jag göra ett tappert försök att bara ta det lugnt. Väderprognosen lovar solsken och värme så det kanske blir ett dopp i poolen lite senare under dagen. Jag är en riktigt badkruka så det måste vara varmt både i vattnet och i luften för att jag ska vilja bada. Som tur är så har vi värme i poolen. Igår visade termometern på + 27 C, vilket är alldeles lagom för min smak 😊. 

Nu när det är soligt och varmt om dagarna är det inte bara skönt att svalka av sig i poolen utan det är också skönt att slippa stå vid spisen när det är som varmast ute (och inne). Det är därför bra att det finns mat som går att förbereda och äta kall, som t.ex. den här smarriga potatissalladen (innehållande b.l.a. färsk basilika och prästost). Vi käkade den krämiga salladen tillsammans med grillade grönsaker. Det var supergott! Idén till receptet kommer från den härliga bloggen Jennys matblogg (jennysmatblogg.nu). 

Potatissallad med prästost och basilika
Ca 4 portioner
500 g skrubbad färskpotatis
vatten och salt till kokning
2 dl crème fraiche
2 dl avrunnen fil (se här) (alternativt ytterligare 2 dl crème fraiche)
1 - 1½ tsk örtsalt, eller efter smak
1 - 2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk lökpulver
1 pressad vitlöksklyfta
½ finhackad rödlök
ca 1 dl riven lagrad prästost
ca 1 dl hackad färsk basilika

Gör så här: 
Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk men absolut inte mosig.Häll av vattnet och låt potatisen kallna. Rör ihop crème fraiche, avrunnen fil, örtsalt, svartpeppar, lökpulver, vitlök, rödlök, prästost och basilika i en bunke. Tärna potatisen och ha i den i bunken. Vänd ihop allt lite försiktigt så att potatisen inte mosas sönder. Smaka av. Ställ salladen kallt i minst någon timme innan servering, så att smakerna hinner utvecklas (jag lät salladen stå över natten). 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.