fredag 14 juli 2017

Enkel grillolja med sambal och honung och en smarrig kall sås


Häromdagen tog vi fram grillen och grillade lite smaskiga grönsaker. Förutom majskolvsbitar, paprika och zucchini så grillade vi även förvällda morötter, vilket faktiskt var förvånansvärt gott. Vi penslade grönsakerna med en supergod enkel grillolja smaksatt med sambal oelek och honung. Receptet på den kommer från ica.se. Till grönsakerna käkade vi ugnsstekt färskpotatis (från vårt eget trädgårdsland) och en smarrig kall sås med vitlök och sambal (se recept nedan). Det var verkligen jättemumsigt. 

Enkel grillolja med sambal och honung
Vispa ihop 2 msk rapsolja, 3 msk honung, 4 msk japansk soja och 1 - 2 tsk sambal oelek i en skål. Pensla det du ska grilla med grilloljan under tiden du grillar. (Det gick åt ca hälften av grilloljan till 1 zucchini, 1 paprika, 2 majskolvar och 4 morötter.) Grilloljan går att förvara i kylen i ca 1 vecka. 

Kall sås med vitlök och sambal



Gör så här: Blanda 2 dl crème fraiche, turkisk yoghurt eller avrunnen fil (se här) med 1 krm vitvinsvinäger, 1 krm salt, 1 pressad vitlöksklyfta och 1 tsk sambal. Ställ kallt i minst 30 minuter innan servering. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.